10:50:29 19.04.2024
Stiri

Iepurașii și șerpii boa

Opinii 18.03.2016 20:15 Vizualizări2141 Autor: Victor Ciobanu
Iepurașii și șerpii boa


Punct de sprijin

Scriam în materialul precedent despre calitatea produsului rezultat din degradarea procesului politic moldovenesc.

Între timp au apărut și confirmările. Noi perle de la premierul Filip. Deja coborât din avion, cu picioarele pe pământul moldav. Desigur că n-a fost niciun incident cu Lufthansa – iată și confirmarea de la Air Moldova (?!). Încrezut și țanțoș, ca un cocoșel (pe fundal deja scria gov.md), debitând aberațiile de serviciu precum că Guvernul ar face exact ceea ce vor cetățenii țării. Și ce vor cetățenii țării, dle Filip? Credeți cumva că povești despre reforme și foi de parcurs? Nu. Nici stabilitate, vă asigur.

Astea le vrea șeful dvs. Dar el, respectiv voi, și poporul - au dorințe total diferite. Noi vrem să nu furați. Voi vreți ca frauda bancară să continue (o distinsă doamnă a și făcut trimitere la Freud – ce putere de hipnoză are bossul, chiar și la distanță!).

Noi vrem să întoarceți miliardul furat. Voi nu vreți, pentru că tot voi l-ați furat. Și de aceea nici CNA, nici PG, care ne tot promiteți să le reformați, nu ne vor arăta nimic nou în afara show-ului de doi bani cu Filat. Doar că pentru el deja nu e show. Pentru că folosiți tot arsenalul banditesc ca să-l reduceți la tăcere. Ar fi bine să vă gândiți că, în timp, victimele și călăii se mai schimbă cu locurile. Iar într-un Embraer toți oricum nu veți încăpea. Dacă e de vină Filat – să răspundă. Dar în cadrul unui proces echitabil și transparent. Asta vă cer toți partenerii? Ș-apoi când o să ne răspundeți – unde-i miliardul și cine l-a furat? Pentru că 3 milioane și încă 40, de care tot vorbiți, nicidecum nu-i un miliard. Și de ce refuzați asistența în căutarea lui propusă de ambasadorul SUA și de eurodeputați? Clar de ce. Pentru că mulți din voi ar ajunge în Penitenciarul nr. 13.

Noi vrem o justiție dreaptă. Voi vreți una subordonată. Apropo, m-am prins la întrebarea eurodeputatului Preda și n-am putut să numesc chiar nicio instituție a statului necapturată! Ce să mai cerem de la un Filip? Noi vrem alegerea șefului statului prin vot direct pentru că așa am putea obține o instituție necapturată de voi. Voi dați indicații CC care (delirează – vorba unui ex-ambasador) face minuni în d-ale literaturii SF ca să vă asigure avantaj și în acest exercițiu. Chiar n-ați observat că ceea ce vrem noi vor și europarlamentarii, dar și toți partenerii externi? Poate cu excepția unui singur lucru. Noi vrem alegeri anticipate - ca să scăpăm de voi. Voi vreți stabilitate pe trei ani înainte și să scăpați de noi. Vestea proastă, pentru voi desigur, e că nu aveți șanse să rezistați. Deja nu mai puteți amăgi pe nimeni. Nici europarlamentarii, nici cei de la FMI nu se informează de la publika.

Noi vrem dezoligarhizarea țării. Iar asta înseamnă excluderea din politică a șefului vostru. Voi vreți conservarea regimului (Filip a și scăpat cuvântul – dezorganizarea, iar dezoligarhizarea nici n-a putut s-o pronunțe). Ca să puteți fura în continuare. Dar și pentru că nu puteți să trăiți fără boss. Sunteți ca iepurașii care vă uitați hipnotizați în gura șarpelui boa. Alegoria e din povestirea satirico-filosofică a scriitorului abhaz Fazil Iskander. Iepurașii și șerpii boa fac un tot întreg. O simbioză ciudată, un fel de comunitate hidoasă. Pentru că șerpii mănâncă iepurași. Doar că iepurașul deja înghițit și mistuit se transformă în șarpe boa, meditează Marele Piton. Și dacă asta este evoluția, de ce la un moment dat n-ar putea și el să fie înghițit de foștii iepurași?…


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md