Scandalul de dopaj a dublat vânzările de Meldonium în Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Scandalul de dopaj cu Meldonium care a izbucnit în această lună după dezvăluirile făcute de jucătoarea de tenis nr. 1 a Rusiei, Maria Șarapova, a dublat vânzările acestui medicament în Rusia, potrivit unui studiu publicat vineri.

Din 7 până în 13 martie, circa 78.300 de cutii cu acest medicament au fost vândute în Rusia, adică de 2,2 ori mai multe decât săptămâna precedentă, potrivit unui studiu publicat pe site-ul societății DSM Group, specializată în sectorul farmaceutic.

Meldoniumul a apărut pe scenă la începutul lunii martie când Maria Șarapova a anunțat că a fost controlată pozitiv la această substanță în ianuarie, în timpul Openului Australiei.

„Scandalul de dopaj a fost o foarte bună publicitate pentru Meldonium și l-a făcut cunoscut unui public mult mai larg”, a explicat directorul general al DSM Group, Serghei Șuliak, într-un comunicat.

„Oamenii au înțeles că dacă Șarapova însăși a utilizat acest medicament, asta înseamnă că el ajută cu adevărat”, a adăugat Șuliak, estimând că rezultatele pozitive de la controalele antidoping ale sportivilor cunoscuți „le-au confirmat din păcate eficacitatea” Meldoniumului.

„Pe de altă parte, scandalul a provocat o anumită panică la pacienții care chiar au nevoie de Meldonium în cadrul tratamentului lor și care și-au făcut rezerve cu acest medicament de teamă să nu-i crească prețul”, a mai spus Șuliak.

După anunțul făcut de Șarapova, Agenția mondială antidoping (AMA) a anunțat că 99 de controale pozitive la Meldonium au fost raportate de la 1 ianuarie, dată la care acest medicament a fost adăugat pe lista produselor dopante. Atleta suedeză Abeba Aregawi, campioană mondială în 2013 la 1.500 m, și patinatoarea artistică rusă Ekaterina Bobrova se află și ele printre sportivii depistați pozitiv la această substanță.

Produs în anii 1970 în fosta URSS, Meldonium este un medicament protector pentru celulele cardiace vândut doar în țările din Estul Europei. Se presupune că el ameliorează rezistența la efort.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...