Social

Printre fumuri… artificiale: cum arată pub-urile din România după legea antifumat

Mă plimb pe străduțe și observ că aproape toate localurile și-au pus semnul universal „țigară tăiată” pe uși și mai mult, unele au plasat încălzitoare în față.

Trag cu ochiul înăuntru – nimeni nu fumează. Intru in Oktoberfest – înainte, ieșeam relativ repede, alungat de mirosul înțepător și înecăcios de țigară. Acum parca totul e mai vizibil, se respira (mult) mai ușor și oamenii sunt în același număr. În Curtea Berarilor, aceeași poveste.
„Mulți dintre noi am început pregătirile încă de ieri (n.r.- miercuri, 16 martie), am fost instruiți să nu lăsam nicio țigara aprinsă”, spune convins, un barman. (Unele localuri au locuri spațioase pentru fumători, altele doar o mică măsuță cu două scrumiere)

Este amuzant să observi cât de diferite sunt zonele pentru fumători din fața barurilor. Unele mari, cu multe mese, căldură; altele, doar două scrumiere și o măsuță de lemn. Deasupra, pe o foaie A4, printat, scrie apăsat – „Loc pentru fumători”.

Pentru o zi de joi seara, multă lume in centru. Multa lume și in baruri.
Am traversat Dâmbovitța, spre Mitropolie și, apoi pe străduțe, ajung la Club Fabrica. Eram curios dacă, ieșind din Centrul Vechi, legea va fi respectată, la fel, total. Intru în club – multă lume, nicio urmă de fum. Inspir aer în piept, expir cu ușurință. Zâmbesc fără să-mi dau seama.
Seara, concert. „Hai că măcar aici, cineva, undeva, într-un colt, va aprinde o țigară!”. Fum a fost, adevărat. Însă fum artificial, „ca la spectacole”.
„Am auzit pe unii ca o să inunde scenele cu mai mult fum artificial, de-asta, așa, nu știu dacă noi o sa facem asta. Lasă omu` să vadă formația!”, îmi spune o persoana din staff-ul localului. Mai mult, vorbind cu fumătorii ieșiți afara, toți spun că fumează mult mai puțin – deja. „De obicei, bag 10-15 țigări pe seara, acum sunt la a treia și va fi ultima„, spune unul dintre fumători.

Cum va fi influențată industria țigărilor, rămâne de văzut. Cel mai probabil va creste prețul pe pachet, treptat. După seara de ieri însă, mă aștept ca HoRoCa să nu fie afectată de interzicerea fumatului în locuri publice. Un alt efect observat rapid este faptul ca au început deja să între în localuri părinți cu copii foarte mici – fără a dori să ofer sfaturi pe aceasta tema, pare ciudat că într-un local foarte zgomotos, la ore târzii, să intri cu copii de 2-3 ani.

Plec acasă, intru pe ușă și din reflex, dau să îmi duc hainele pe balcon. Mă opresc în drum, miros mâneca și pun geaca, frumos, în cuier.
Dorm liniștit, mă simt mai curat.

Sursa: wall-street.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *