icon

Planul de distribuție a ajutoarelor umanitare din partea Guvernului României a fost prezentat autorităților locale

18-03-2016 15:08
1,522

Viceprim-ministrul Gheorghe Brega a prezidat ședințele Comisiei interdepartamentale pentru ajutoare umanitare și a președinților comisiilor teritoriale de resort unde a fost discutat Planul și mecanismul de distribuție a ajutorului umanitar cu titlu gratuit acordat de Guvernul României, care a fost aprobat de Comisia interdepartamentală.

 

Documentul include datele repartizării finale a zahărului și coletelor alimentare pentru destinatarii din municipiile și raioanele Republicii Moldova. Reprezentanții autorităților publice locale au fost informați despre mecanismul distribuției ajutorului umanitar și despre termenii stabiliți în acest sens. Astfel, începând cu săptămâna viitoare Agenţia Rezervelor Materiale va începe distribuția zahărului, parvenit ca ajutor umanitar, pentru municipiul Chișinău și pentru raioanele din centrul țării, ulterior va începe eliberarea zahărului către raioanele din nordul și sudul Republicii Moldova.

 

Conform categoriilor de beneficiari eligibili zahărul, parvenit din ajutorul umanitar, va fi distribuit persoanelor cu dizabilități severe, instituțiilor rezidențiale de plasament pentru persoane în etate și cu dizabilități, instituțiilor rezidențiale de plasament pentru copii în situații de risc și copii cu dizabilități, centrelor maternale, serviciilor de tip familial, copiilor rămași fără ocrotire părintească plasați în tutelă/curatelă, serviciilor alternative pentru persoane cu dizabilități (case comunitare, locuințe protejate), instituțiilor de învățămînt preșcolar și spitalelor/secțiilor pentru copii.

 

Cu referire la coletele alimentare, potrivit informației prezentate în cadrul ședinței, aceste produse vor ajunge în Republica Moldova începând cu luna aprilie și sunt destinate copiilor cu dizabilități și persoanelor cu dizabilități severe din copilărie.

 

Conform procedurii de verificare a siguranței alimentelor ce se conțin în lotul de ajutor umanitar, Centrul Naţional de Sănătate Publică a eliberat deja avizul sanitar pentru zahărul stocat în depozitele Agenţiei Rezervelor Materiale.

 

Distribuția zahărului și coletelor alimentare va fi monitorizată de societatea civilă și mass-media. Totodată, după distribuția definitivă a ajutoarelor umanitare Comisa interdepartamentală pentru ajutoare umanitare va verifica corectitudinea distribuirii acestor produse către categoriile de beneficiari identificați.

 

Ajutorul umanitar acordat de Guvernul României este  constituit din zahăr (1170 tone), produse alimentare (20.000 colete) cu făină, paste făinoase, mălai, conserve de carne, de pateu și de legume, precum și păcura ( 16 295  tone), destinată prevenirii situaţiilor de risc în domeniul energetic pentru mun. Chișinău.

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31