Nume
Parola
Vizualizări: 3984
A avut loc ceremonia de certificare a experţilor din poliţie care au finalizat cu succes cursul dedicat securităţii fizice şi gestionării stocurilor de arme
18 Martie 2016 — 20 de experţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Inspectoratului General de Poliţie al Republicii Moldova au primit certificare de absolvire a unui curs, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Chişinău, pe 18 martie 2016. Ceremonia a marcat finalizarea unui training de o săptămână, 14 -18 martie 2016, dedicat securităţii fizice şi gestionării stocurilor de arme mici şi armament uşor (AMAU) şi muniţiilor, finanţat de Uniunea Europeană şi organizat de PNUD SEESAC.

„Siguranța si securitatea angajaților poliției atunci când mânuiesc diferite tipuri de arme si muniții este extrem de importantă. Din acest motiv am ținut să avem această instruire a formatorilor din cadrul poliției, lucru care va consolida nivelul de cunoștințe al polițiștilor în domeniu, dar și va reduce considerabil numărul cazurilor de accidentări în timpul exercitarea atribuțiilor de serviciu”, susţine Mihail Ciubaciuc, şeful Direcţiei generale Securitate publică al Inspectoratului General al Poliţiei al Ministerului Afacerilor Interne.

„Prin absolvirea acestui curs, participanții contribuie la o lume mai sigură, deoarece ei știu cum să gestioneze armele de calibru mic și munițiile, într-o lume în care contrabanda și crimele cauzate de arme sunt pe larg răspândite. Noi putem ajuta pentru a opri acest lucru și proteja cetățenii”, a afirmat consiliera din cadrul Secţiei politice şi economice a Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Jekaterina Dorodnova

„Acest curs pe care l-aţi finalizat cu succes astăzi reprezintă o contribuţie la controlul eficient al armelor, prin creşterea capacităţilor tehnice ale serviciilor de poliţie din Moldova, de a gestiona şi securiza stocurile de arme mici şi armament uşor şi de muniţii”, a afirmat Şefa de programe de la PNUD Moldova, Marta Gazideda, în cadrul ceremoniei. „Sunt încrezătoare că acest curs a atins obiectivul de a oferi cunoștințe specializate atât de necesare despre bunele practici de control a armelor, în conformitate cu standardele internaţionale”, a adăugat ea.

Cursul naţional dedicat securităţii fizice şi gestionării stocurilor de arme mici şi armament uşor (AMAU) şi muniţiilor este inclus în componenta proiectului EUSAC al SEESAC, care îşi propune să ofere suport pentru optimizarea securităţii depozitelor de armament prin dezvoltarea capacităţilor personalului relevant, în conformitate cu standardele internaţionale pentru controlul armelor de calibru mic (ISACS). Participanţii au fost instruiţi în domeniul reglementărilor şi planurilor de securitate, evaluării riscurilor, securităţii fizice şi controlului accesului, securităţii personalului şi verificărilor, transportului şi inventării, managementului proprietăţii şi probelor.

Istoria acumulărilor pe scară largă, înmagazinării armelor mici, armamentului uşor şi muniţiilor în Europa de Sud-Est, numărul insuficient de locaţii pentru stocarea sigură, lipsa persistentă de capacităţi pentru a securiza pe deplin AMAU – toate astea fac ca ţările din regiune să devină o preocupare majoră, precum şi o provocare importantă în cadrul Strategiei Uniunii Europene de combatere a acumulării ilicite şi a traficului de arme mici şi armament uşor şi a muniţiilor .

Promovarea unei societăţi juste, pașnice şi incluzive este unul din cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă adoptate de Organizaţia Naţiunilor Unite la Summit-ul de Dezvoltare Durabilă de la New York, în luna septembrie a acestui an, pe care membrii ONU şi-au propus să le realizeze până în 2030. Trainingul desfășurat în această săptămână reprezintă o contribuție directă la atingerea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 16, care are drept scop reducerea în mod semnificativ a tuturor formelor de violenţă și colaborarea cu guvernele și comunităţile pentru găsirea de soluţii durabile pentru conflict și nesiguranţă.