Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Proprietarii și administratorii localurilor din…

Proprietarii și administratorii localurilor din Chișinău cer modificarea legii anti-tutun

Peste 30 de manageri și proprietari de restaurante și localuri de agrement din capitală s-au întrunit pentru a discuta legea privind controlul tutunului și anume aspectele care se referă la interzicerea fumatului în spațiile publice și la locurile de muncă.

Conform președintei Asociației Patronale „Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din R. Moldova” (MĂR), Aneta Zasavițchi, prevederile care urmează să intre în vigoare la 31 mai 2016, afectează grav industria restaurantelor și localurilor de agrement.

„Noi trebuie să interzicem fumatul în localurile noastre și să îi impunem să iasă afară să fumeze. Clienții nu pot fuma nici la ușă, ci trebuie să se deplaseze la 10 m de intrare. Iar asta înseamnă că noi practic trebuie să ne dăm afară clienții fără să știm dacă ei se vor mai întoarce”, spune Aneta Zasavițchi.

Proprietarii și administratorii de localuri s-au arătat și ei nemulțumimiți de prevederile noii legi.
În urma dezbaterii, toți cei prezenți au decis întocmirea și semnarea unei petiții către autorități în care solicită modificarea prevederilor legii anti-tutun care țin de fumatul în spații publice închise și de amenajarea spațiilor speciale pentru fumat.

În petiția semnată de proprietarii și managerii de restaurante și localuri de agrement se solicită:
1. Revizuirea Legii nr.278 din 14.12.2007 privind controlul tutunului, în vederea îmbunătățirii acesteia și respectării principiului clarității și predictibilității normelor juridice în domeniul protecției împotriva expunerii la fumul de tutun în spațiile publice închise și semiînchise, la locurile de muncă, și anume definirea clară, în termeni tehnici, a sintagmelor ”spații închise”, ”spații semiînchise”, ”spații semideschise”, ”locuri speciale pentru fumat”, ”loc de uz comun”.
2. Elaborarea unor norme tehnice clare pentru amenajarea spațiilor destinate fumatului.
3. Implicarea și consultarea reprezentanților asociațiilor de restaurante și localuri de agrement în elaborarea normelor tehnice, regulamentelor și ghidurilor de amenajare a spațiilor pentru fumat în spațiile deschise și semideschise.
4. Reglementarea și permiterea creării unor fumoaruri în incinta spațiilor închise, conform practicii europene. În special pentru baruri și cluburi.
5. Permiterea activării unităților de alimentație publică și agrement specializate, de tip: bar/cafenea pentru consum de trabuc, pipă, narghilea.
6. Excluderea din lista produselor interzise consumului în spații publice de tip închis a țigaretelor electronice.

Amintim că Legea antitutun urmează să intre în vigoare din 31 mai, anul curent, după ce în mai 2015, Parlamentul a votat un proiect de lege prinvind interzicerea fumatului în spaţiile publice închise şi semi-închise, la locul de muncă, în transportul public, în spaţiile publice deschise administrate de instituţiile medico-sanitare şi de învăţământ.