Un grup de afaceriști conectați la gruparea Patron vrea un port privat la Giurgiuleşti! // RISE

Un grup de afaceriști conectați la gruparea Patron – una dintre cele mai importante organizații criminale din Republica Moldova, implicată în asasinate la comandă, trafic de arme și contrabandă cu țigări – vrea un port privat pentru nave de transport mărfuri.

Noul port ar urma să fie amenajat în imediata apropiere a celui de la Giurgiulești, pe un teren strategic, concesionat de la stat, arată o investigaţie dată publicităţii astăzi de RISE Moldova.

Primii pași au fost făcuți în noiembrie 2010. Agenția de stat Moldsilva a dat în arendă, pentru o perioadă de 49 de ani, un lot de peste 18 hectare de teren, lângă Portul Giurgiulești, companiei Vas International Plus. Firma este controlată de Valerii Zabolotnîi, fost asociat într-o companie „geamănă” înființată în România – Vas International SRL – cu Veaceslav Hariton, supranumit „Slavic”, unul dintre locotenenții lui Ion Gușan, cunoscut în lumea interlopă ca „Nicu Patron”, liderul grupării Patron.

De la turism la activități portuare

Potrivit contractului inițial încheiat cu Moldsilva, în schimbul unei taxe de arendă de peste 4.000 de lei/hectar, Vas Internațional Plus avea dreptul să amenajeze pe terenul de lângă Giurgiulești o zonă de recreere cu foișoare și pavilioane.

Deși de la semnarea contractului au trecut mai bine de 5 ani, firma nu a investit niciun leu în amenajarea unui spațiu de agrement. Asta, în condițiile în care terenul – pe care nu crește niciun copac, doar pășuni și stufăriș – ar fi avut nevoie de investiții majore pentru a deveni o destinație turistică, după cum admit și angajații întreprinderii silvice Cahul. Potrivit acestora, malul din zonă nici măcar nu a putut fi împădurit, din cauza revărsărilor frecvente ale Prutului.

În vara anului trecut, Valerii Zabolotnîi a obținut însă ilegal autorizația necesară pentru amenajarea unui port privat. Asta, după ce fostul șef al Moldsilva, Iurie Apostolochi, a semnat un acord adițional la contractul de arendă, care încalcă Regulamentul privind arenda fondului forestier.

Acordul a fost semnat de Apostolachi pe 29 iulie 2015 și completează scopul folosinței terenului astfel: „în scop de recreere și acordarea serviciilor de depozitare, prelucrare, încărcare-descărcare pentru diverse produse forestiere, agricole și altele, precum și amplasarea unui debarcader și a unei platforme”.

La doar două zile de la semnarea documentului, Apostolachi a demisionat. Acordul încheiat cu Zabolotnîi rămâne însă în vigoare.

Fost șef al Poliției de Frontieră, în afacerea „portul”

Afirmațiile lui Valerii Zabolotnîi legate de afacerea pe care urmează să o dezvolte în vecinătatea Portului Giurgiulești sunt contrazise de documentele intrate în posesia reporterilor RISE. Acestea demonstrează că e vorba despre mai mult decât un simplu „debarcader”.

Astfel, pe 31 iulie 2015, la două zile de la semnarea Acordului adițional la contractul de arendă cu Moldsilva, Inspectoratul Ecologic de Stat a emis avizul expertizei ecologice la proiectul de execuție a lucrărilor. Proiectul prevede instalarea provizorie a două platforme din elemente de beton, cântar pentru camioane, încăperi administrative, o parcare, dar și patru dispozitive de ancorare. Aici vor putea acosta nave cu o capacitate între 400 și 1.200 de tone.

În plus, alături de Vas Internațional Plus, beneficiară a proiectului de execuție a lucrării este și firma Expo Prut, fondată în 2015 și administrată de Radu Anatolie, fostul șef al Poliției de Frontieră Cahul și consilier raional PLDM în perioada 2011-2015. Printre domeniile de activitate ale companiei se numără comerțul angro cu cereale, furaje și tutun neprelucrat.

Întreaga innvetigaţie RISE Moldova poate fi citită AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare