Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.03.2016

Gheorghe Bălan l-a primit pe noul Reprezentant special al Ucrainei în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, Jovtenco Valerii

Gheorghe Bălan l-a primit pe noul Reprezentant special al Ucrainei în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, Jovtenco Valerii

Astăzi, 17 martie,  Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Gheorghe Bălan, l-a primit pe noul Reprezentant special al Ucrainei în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, Jovtenco Valerii. Diplomatul a fost însoţit de Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Gnatîşin.
 
Întrevederea a constituit un bun prilej pentru ambele Părţi  de a remarca gradul avansat al relaţiilor tradiţionale dintre poporul moldovenesc şi cel ucrainean, precum şi tendinţa constantă a dezvoltării acestora în cadrul firesc al raporturilor de bună  vecinătate. Oficialii au apreciat înalt dialogul bilateral existent, optând pentru consolidarea acestuia în  toate domeniile de interes reciproc. De asemenea, interlocutorii au reiterat necesitatea menţinerii vectorului european al ambelor state şi a promovării cu fermitate a valorilor şi standardelor europene de bunăstare.
 
Subiectul principal al discuţiilor a vizat problematica transnistreană. Gh. Bălan a salutat numirea dlui Jovtenco V. în funcţia de Reprezentant special al Ucrainei în procesul de negocieri, menţionînd că Republica Moldova mizează pe sprijinul Ucrainei în acest proces. Oficialul şi-a exprimat încrederea că prin eforturi susţinute şi implicarea mai activă a tuturor participanţilor la dialog, obiectivul  identificării unei soluţii viabile în cadrul procesului de negocieri,  care să prevadă un statut juridic special pentru regiunea transnistreană, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, va deveni o realitate în perspectiva apropiată.
 
În context, vicepremierul pentru reintegrare a făcut o amplă prezentare a situaţiei actuale şi a perspectivelor procesului de negocieri, subliniind necesitatea continuării negocierilor în formatul „5+2” şi a intensificării dialogului în cadrul tuturor platformelor existente. Concomitent, au fost punctate priorităţile Guvernului menite să dinamizeze procesul de negocieri şi să realizeze obiectivele fixate pe termen scurt şi mediu. Vicepremierul a evidenţiat problemele majore de pe agenda dialogului  Chişinău-Tiraspol, care cer soluţionare neîntîrziată (situaţia privind respectarea drepturilor  omului în regiune,  barierele impuse în calea liberei circulaţii, menţinerea stabilităţii în Zona de securitate etc.) Viceprim-ministrul a mai informat despre angajamentele Executivului de a sprijini constant populaţia din raioanele de est ale ţării,  extinzînd spaţiile unice în regiune, promovînd măsurile de consolidare a încrederii şi implementînd programe  de dezvoltare.
 
E.S. Valerii Jovtenco  a mulţumit Viceprim-ministrului pentru informaţiile utile şi a accentuat că Ucraina susţine fără echivoc cursul de integrare europeană a  Republicii Moldova, suveranitatea şi integritatea ei teritorială, inclusiv în contextul problematicii transnistrene, amintind în favoarea acestei afirmaţii şi importanţa respectării principiilor  stipulate în Actul final al Conferinţei pentru securitate şi cooperare în Europa (Helsinki,1975).
 
Diplomatul a dat asigurări că  pe parcursul exercitării mandatului va utiliza  experienţa sa diplomatică pentru a contribui la  avansarea graduală a procesului de negocieri şi la promovarea unui dialog constructiv,  transparent şi deschis. V. Jovtenco a mai subliniat că va interacţiona activ cu toţi factorii vizaţi în procesul de negocieri şi instituţiile internaţionale relevante.
 
La finalul întîlnirii, interlocutorii au reiterat disponibilitatea  Chişinăului şi Kievului de a menţine o cooperare reciproc avantajoasă şi de a contribui prin eforturi conjugate la soluţionarea problemelor de interes comun, informează un comunicat al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus