Ultima oră

Patru sute de medicamente suplimentare în lista celor compensate

„Pe de o parte, vorbim de diminuarea poverii consumatorului de medicamente, pe de altă parte, vorbim de o utilizare rațională a medicamentelor. Pacientul se tratează singur în mare parte, sunt încălcări la eliberare pentru antibiotice care, cu regret, se eliberează din farmacii fără rețetă. Dacă pacientul merge la medic pentru medicament compensat, vorbim de o utilizare corectă”, a explicat Maria Cojocaru-Toma.

Ea a accentuat că în planul de acțiuni sunt întreprinse și măsuri de susţinere a producătorului autohton de medicamente, care va contribui la diminuarea preţurilor. “Noi suntem o piață farmaceutică dependentă de import pentru că cota producerii autohtone este doar de zece la sută și 90 la sută suntem dependenți de medicamentele de import. Pentru producerea autohtonă unul dintre elementele necesare este substanța medicamentoasă. În mare parte, toată substanța medicamentoasă este importată și aici se va lipsi de taxa pe valoare adăugată care se regăsește în prețul medicamentului. Excludem taxa TVA, respectiv, substanța medicamentoasă va aduce la diminuarea prețului produsului medicamentos autohton”, a menţionat Maria Cojocaru-Toma.

Planul acesta de acțiuni vine cu un spectru mult mai larg, nu doar pentru ieftinirea medicamentelor, dar şi chiar facilitează o asistență farmaceutică, asistență în domeniul medicamentului, pornind de la import, licențiere, fabricare, deci nu doar preț, a punctat sursa citată.

Reamintim că la Guvern a fost elaborat un plan de acţiuni pentru anul 2016, cu impact în domeniul social și medical, care conține măsuri concrete, responsabili și termenele pentru executare. Printre principalele măsuri ce se regăsesc în plan, premierul Pavel Filip a menţionat extinderea cu 50% a listei de medicamente compensate, pentru a diminua povara financiară asupra pacienților în special a bătrânilor şi a celor cu boli cornice, simplificarea accesului pe piaţa autohtonă a medicamentelor autorizate în Uniunea Europeană, SUA, sau Japonia ceea ce înseamnă şi diversitate, extinderea reţelei de farmacii în localităţile rurale etc.
 
Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *