Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   A fost votată Legea poștei.…

A fost votată Legea poștei. „Adoptarea acestei legi va bate ultimul cui în sicriul presei scrise”

Legea poștei, redenumită și „Legea comunicațiilor poștale”, criticată dur de către societatea civilă, a fost adoptată astăzi, 17 martie, în lectură finală, de către Parlament. Pentru proiectul de lege și-au dat votul 56 de deputați.

Potrivit președintelui Comisiei economiei, buget și finanțe, Ștefan Creangă, „pentru lectura a doua proiectul de lege a fost modificat şi completat cu norme şi prevederi, care vor contribui la dezvoltarea serviciului poştal universal şi la garantarea accesului tuturor utilizatorilor la reţeaua poştală”.

Noua legea va oferi posibilitate de privatizare a mai multor servicii oferite de Poșta Moldovei, cu păstrarea sub rezerva statului doar a serviciului de corespondență cu limită de greutate de 350 de grame.

Autorii proiectului susțin că noul document își propune să asigure cetățenii cu servicii poștale moderne, conform standardelor europene de calitate și la tarife accesibile.

Reprezentanții opoziției parlamentare au criticat documentul, susținând că prin noua lege mass-media este pusă sub pericolul monopolului.

Deputatul liberal Lilian Carp, a menționat, în cadrul dezbaterilor, că: „Noi riscăm cu adevărat ca poșta, în anumite situații, să fie părtinitoare în ceea ce privește atât cu reglementarea tarifului pentru anumite publicații, cât și pentru distribuția lor.

„Legea cu privire la poștă este una contradictorie, ce pune mass-media sub pericolul monopolului, care vor trebui singure să decidă dacă să vândă sau nu ziarele. Astăzi pentru Poștă nu este convenabil să distribuie ziare, întrucât au preluat mai multe atribuții deținute anterior de Banca de Economii. Adoptarea acestei legi va bate ultimul cui în sicriul presei scrise. De aceea îndemn deputații să nu voteze această lege”, a declarat socialistul Corneliu Furculiță.

Realizarea angajamentului de liberalizare a pieţei comunicaţiilor se propune a fi îndeplinită într-o perioadă de 6 ani de la adoptarea prezentei legi.

„După cum şi era de aşteptat, majoritatea face jocul persoanelor care doresc să-şi privatizeze serviciul public poştal… Consecinţele adoptării acestei legi s-ar putea să le simtă pe pielea lor editorii de presă scrisă din Moldova”, a comentat Petru Macovei, directorul executiv API.

Amintim că Asociaţia Presei Independente (API)semnala pericolul excluderii din categoria serviciului poştal universal a distribuirii cărţilor, cataloagelor, ziarelor şi altor publicaţii periodice incluse în categoria „trimiterilor poştale”. „La modul practic, această modificare va însemna că Î.S. „Poşta Moldovei” – operatorul naţional care prestează servicii poştale şi care deţine, de facto, o poziţie dominantă pe piaţă, nu va mai avea obligaţia legală să ridice, sorteze, transporte şi distribuie publicaţiile periodice. Aceste modificări legislative i-ar oferi Poștei Moldovei posibilitatea discreționară să refuze colaborarea cu editorii publicaţiilor periodice sau să aplice o abordare selectivă şi discriminatorie faţă de aceștia. O asemenea situaţie ar cauza falimentul multor redacţii, ar leza dreptul constituţional al cetăţenilor la informaţie şi ar deteriora pluralismul de opinii în R. Moldova”, declarau membrii API.