Voronin despre conacul Teodosiu demolat acum 10 ani: „În saraiurile” de acolo se ascundea o grupare criminală

Liderul PCRM Vladimir Voronin a declarat astăzi, în şedinţa Parlamentului, că a admis acum zece ani demolarea monumentului istoric Conacul Teodosiu, care se afla în centrul capitalei, din cauză că acesta era ruinat şi că „în saraiurile” (n.r construcţii auxiliare) construite prin preajmă se ascundea o grupare criminală.

Astfel, totul a început când, comentând proiectul de lege privind patrimoniul cultural, liberalul Veaceslav Untilă a acuzat comuniștii că acum zece au distrus în timpul cât erau la guvernare conacul Teodosiu, aflat pe bulevardul Ştefan cel Mare din capitală.

„Acum vreo zece ani de zile, într-o noapte, conducerea comunistă pe atunci – Voronin, Dodon şi Tarlev au decis și au demolat un monument istoric de importanță națională cum este Conacul Teodosiu. Până astăzi monumentul este în listă, dar nimeni nu a fost tras la răspundere penală”, a menţionat Veaceslav Untilă.

Fiindcă a fost menţionat, Vladimir Voronin a cerut dreptul la replică.

„Noi dacă venim la guvernare, dar noi în mod obligatoriu vom veni, dacă nu singuri, atunci în coaliție, demolăm Primăria, demolăm Președinția, pentru că voi în 7 ani nici degetul pe deget nu ați pus. Vă place ca totul să fie distrus și lăsat. Sunteți stăpâni pe coada câinelui”, s-a arătat iritat Vladimir Voronin.

Mai mult, potrivit lui Voronin, „conacul era ruinat, iar în saraiurile construite pe lângă acesta se ascundea o grupare criminală”.

Conacul Teodosiu, care se afla pe terenul dintre clădirea Ministerului Agriculturii şi cea a Preşedinţiei, a fost demolat ilegal într-o noapte în 2006. Atunci autorităţile comuniste au evitat să ofere declaraţii pe acest caz. Iniţial, monumentul a fost exclus din registrul monumentelor ocrotite de stat. Conacul a fost construit în a doua treime a secolului al 19-lea.

Casa conacului urban al familiei Teodosiu, construită în stil neoclasic, era singurul component din complexul locativ care rămăsese intact. Alte părţi ale casei boiereşti au fost distruse anterior.

conacul teodosiu

De notat că în cadrul şedinţei Parlamentului, deputaţii totuşi au votat proiectul de lege, propus de ministerul Culturii, care stipulează modificări la Codul Penal și Contravențional al Republicii Moldova. Potrivit documentului, obiectivele de patrimoniu cultural vor fi protejate de deteriorare și distrugere prin amenzi.

Astfel, modificările presupun că deteriorarea obiectelor de patrimoniu cultural cu rea-intenție se va pedepsi cu amendă de la 500 la 1000 de unităţi convenţionale sau cu închisoare pe un termen de până la 1 an, cu amendă, aplicată persoanei juridice, de la 1000 la 3000 de unităţi convenţionale sau cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 1 la 3 ani.

În același timp, distrugerea acestora se va pedepsi cu amendă în mărime de la 3000 la 6000 de unităţi convenţionale sau cu închisoare pe un termen de la 1 la 3 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, de la 6000 la 10000 de unităţi convenţionale sau cu lichidarea persoanei juridice.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.