Maria Cojocaru-Toma: Suntem o piață farmaceutică dependentă de import

Dacă pacientul merge la medic pentru medicament compensat, vorbim de o utilizare corectă a acestora. Declarația aparține Mariei Cojocaru-Toma, președinta Asociației Farmaciștilor din Moldova și a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă care a mai adăugat că pacienții moldoveni se tratează, în mare parte, singuri și sunt încălcări la eliberarea pentru antibiotice.

„Vorbim de extinderea listelor medicamentelor compensate. După planul de acțiuni se zice că urmează să fie extinse medicamentele compensate la 50 la sută. Dacă astăzi în lista medicamentelor compensate se găsesc circa o sută de produse după denumiri comune internaționale și dacă am raporta la denumiri de produse comerciale care se găsesc pe piața farmaceutică de care avem între 800-850, ar fi să mai avem patru sute de produse de pe piață care se vor regăsi pe lista celor compensate”, a spus aceasta.

Potrivit acesteia, piața farmaceutică din Republica Moldova este dependentă de import, iar cota producerii autohtone este doar 10% .

“Pentru producerea autohtonă unul dintre elementele necesare este substanța medicamentoasă. În mare parte, toată substanța medicamentoasă este importată și aici se va lipsi de taxa pe valoare adăugată care se regăsește în prețul medicamentului. Excludem taxa TVA, respectiv, substanța medicamentoasă va aduce la diminuarea prețului produsului medicamentos autohton.

Planul acesta de acțiuni vine cu un spectru mult mai larg, nu doar pentru ieftinirea medicamentelor. Eu aș zice chiar facilitează o asistență farmaceutică, asistență în domeniul medicamentului, pornind de la import, licențiere, fabricare, deci nu doar preț”, a explicat aceasta.

Maria Cojocaru-Toma a mai menționat, în același context, că farmaciile au devenit afaceri profitabile, iar în final are de suferit consumatorul.

“De ce s-au deschis un șir de lanțuri de farmacii? În lege e stipulat că o farmacie sau o filială se deschide la o distanță anumită de o farmacie deja existentă. La noi, cu regret, acest punct de lege nu se respectă și s-au deschis farmacii în jurul instituțiilor medico-sanitare publice, în centre raionale, la Chișinău, mai puține avem la periferii. Continuă deschiderea farmaciilor de lanț chiar în localitățile rurale unde sunt farmacii comunitare licențiate care au câțiva ani buni”, spune aceasta.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.