Cod Galben! În următoarele zile se va răci

Ne bucurăm de un un aspect plăcut al vremii, însă așa cum ați observat, vântul suflă slab până la moderat din sector predominant nord-vestic. Pe această cale este transportat și un aer ceva mai rece, de proveniență maritim polar (mP), transmite meteomoldova.ro.

Aspectul plăcut de martie, trădat de vântul rece, din zona noastră este rezultatul extinderii către est a unui anticiclon centrat pe nord-vestul Europei. Advecția de aer rece, maritim polar (mP) este ajutată și de situarea pe regiunile nord-estice ale Europei a unui nucleu depresionar extins.

Totuși, pe fondul unui regim anticiclonic, avem parte de multe ore cu soare, prilej ca printre intensificările vântului și câțiva nori inofensivi, să ne bucurăm de o vreme caldă, caracteristică ce se va păstra și în cursul zilei de mâine (18.III.2016).

Ulterior, către week-end, vremea se va răci, proces ce va fi resimțit cel mai mult în regiunea noastră, a Moldovei. Aceasta va fi rezultatul migrării ușoare către vest a regimului anticiclonic și, în schimb, extinderea spre sud a sistemului depresionar din nordul Europei.

Astfel, transportul de aer (tot maritim-polar) va avea o deplasare mai apropiată de cea nordică (în prezent, fiind dinspre nord-vest), la aceasta se va adăuga și aspectul închis al vremii. Cu o astfel de circulație atmosferică, ziua de sâmbătă ne va aduce cel mult 1…2°C prin nordul și nord-vestul regiunii și cel mult 4…6°C prin sudul Moldovei.

Odată cu răcirea anticipată, își vor face simțită prezența și precipitațiile slabe, mixte în centru și nord și predominant ploi prin sud. Acestea se vor manifesta, cu precădere, în prima parte a zilei.

Datele sunt confirmate și de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, care a emis un cod galben de înghețuri pentru perioada 14-19 martie. În legătură cu pătrunderea unei mase de aer rece din nord, pe teritoriul țării se prevăd înghețuri: pe 14 martie și 18-19 martie izolat cu intensitatea de 0..-3°C, iar în intervalul 15-17 martie pe arii extinse cu intensitatea de 0..-6°С, informează meteo.md.

[meteo]

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.