UE: Vom susține Republica Moldova, dar vrem să vedem rezultate reale

Uniunea Europeană va continua să susțină Republica Moldova în implementarea reformelor, dar în același timp își dorește să vadă rezultate reale, în special cele legate de lupta împotriva corupției. Aceasta este concluzia la care s-a ajuns în cadrul celei de-a doua ședințe a Consiliului de Asociere UE-Moldova, notează un comunicat de presă plasat pe site-ul UE.

Potrivit sursei, în cadrul Consiliului de Asociere, UE și Moldova au făcut un bilanț al relațiilor bilaterale.

“UE se angajează să formeze legături politice și economice mai strânse și mai puternice cu Republica Moldova. În același timp, Acordul de Asociere semnat în iulie 2014 și ratificat recent de statele membre ale UE stabilește reforme-cheie pentru Moldova”, se arată în comunicat.

În cadrul întrunirii, Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, “a salutat angajamentul Guvernului condus de Prim-ministrul Pavel Filip de a duce până la capăt reformele, însă l-a îndemnat să accelereze procesul de implementare și să se asigure că acestea vor avea un impact real. Reformele care trebuie să fie implementate cât mai curând sunt cele legate de lupta cu corupția din sistem și depolitizarea instituțiilor de stat. De asemenea, UE a cerut o investigare rapidă și imparțială a fraudelor din sectorul bancar care au zguduit Moldova în 2014 și au provocat proteste de amploare pe străzile din Chișinău. Reforma justiției, de asemenea, reprezintă o prioritate. Un instrument util de monitorizare și facilitare a procesului de implementare a reformelor ar fi o foaie de parcurs a Republicii Moldova care să conțină un set clar de acțiuni și termeni-limită de îndeplinire a acestora”.

“În același timp, UE a oferit Moldovei un sprijin considerabil pe parcursul anilor precedenți. În perioada 2014-2017, doar Instrumentul European de Vecinătate a alocat pentru Moldova între 335 și 410 milioane euro. UE va continua să susțină eforturile de implementare a reformelor prin împărtășirea anumitor practici know-how și proiecte din 3 domenii: reforma administrației publice, dezvoltarea rurală și agricultura, reforma poliției și serviciilor vamale, precum și suportul în implementarea DCFTA. UE ar putea relua sprijinul bugetar, care la moment este oprit, odată cu îndeplinirea anumitor condiții. Acestea țin în special de stabilitatea macro-economică, precum și de managementul eficient al finanțelor publice, inclusiv respectarea principiilor de supraveghere și transparență”, se mai arată în comunicat.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.