Ultima oră

De ce a eşuat blitzkrieg-ul lui Putin în Siria

Blitzkrieg-ul (germană: „război fulger”), adica tactica militară calculată pentru a crea șoc psihologic și ca urmare o dezorganizare totala a forțele inamice, a fost împiedicat însă de o serie de evenimente.

Planul rusesc original prevedea o campanie militară rapidă. In cateva luni, fortele lui Assa, cu sprijinul armatei ruse urmau să ocupe teritoriul sirian până la granița cu Turcia, sa restabileasca controlul deplin al regimului asupra regiunii Alep și sa slăbeasca opoziția siriană moderată până la un nivel la care Washingtonul ar fi refuzat s-o mai susțină. Putin spera ca astfel va convinge SUA sa se alăture Rusiei și partenerilor săi în lupta împotriva ISIS.

Kremlinul ajungea, astfel, exact ca in urma cu 70 de ani, în fruntea unei „aliante a binelui” impotriva „axei raului”. Doar ca axa Berlin-Roma-Tokyo este acum ISIS. Înfrangerea terorismului mondial, la fel ca si in cazul fascismului german, ar fi redat Rusiei, in optica strategului Putin, autoritatea de altadata pentru o reimpartire a sferelor de influenta.

Cu toate acestea, o rezistenta mai puternică decât era de așteptat din partea rebelilor sirieni, plus tensionarea relatiilor cu Turcia, la care se adauga răspândirea influenței militare iraniene și perspectiva că prețurile petrolului la nivel mondial sa rămâna sub 40 $ pe baril, au limitat radical capacitatea Moscovei de a sustine această expediție militară, a adăugat sursa FT.

Rusia a inceput operațiunea militară în Siria pe 30 septembrie 2015, la solicitarea presedintelui sirian, Bashar al-Assad. Decizia de retragere a forțelor principale ale grupului rus din Siria a fost luata de președintele rus Vladimir Putin pe 14 martie.
 
Paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *