În localitatea Vama Veche, judeţul Constanţa, la mai puţin de 20 de metri de graniţa cu Bulgaria, ar urma să fie organizată o tabără pentru refugiaţi, transmite gandul.info. Comunităţile din Vama Veche, 2 Mai şi Limanu au fost anunţate neoficial ca se aşteaptă un posibil val de cel puţin 500 de oameni.

De câteva zile, mai multe echipe de muncitori lucrează la foc continuu pentru a termina de reabilitat o fostă unitate militară, ce va fi transformata în tabăra pentru refugiaţi. Garda de Coastă a trimis acum câteva luni o solicitare la toate autorităţile din sudul litoralului, cerând informaţii despre clădiri care pot fi transformate în centre pentru refugiaţi. Garda de Coastă nu a transmis nimic oficial până acum, dar a recunoscut un singur lucru, şi anume că se fac lucrări de igienizare a imobilului.

Potrivit presei locale, într-o şedinţă de îndată a Consiliului Local Mangalia, din luna septembrie a anului trecut, a fost citit un document emis de Garda de Coastă, prin care Primăria Mangalia este solicitată să caute spaţii de cazare pentru 4-500 de refugiaţi, care ar urma să ajungă în sudul litoralului din Turcia.

Ulterior, primarul Mangaliei, Cristian Radu, a ţinut să precizeze că este vorba despre găsirea unei platforme betonate pe care să poată fi amenajate corturi, duşuri şi toalete ecologice pentru circa 400-500 de refugiaţi. „Nu căutăm locuinţe, să nu se înţeleagă greşit", a spus edilul. Mai apoi, administraţia locală a dat de înţeles că nu vor mai veni refugiaţi în localitate.

Localnicii nu sunt încântaţi de ideea aducerii refugiaţilor în zonă. „La fosta unitate de grăniceri din Vama Veche, Armata lucrează, amenajează o tabără pentru refugiaţi din ce înţelegem noi! Dar, oficial, nimeni nu ne spune nimic. Noi nu suntem de acord. În Limanu, mai exact în Vama Veche, vin turişti. Noi trăim din turism. Avem şi copii, nu suntem de acord, nu ştim ce refugiaţi vin, ce fel de oameni sunt", au ţinut să precizeze mai mulţi cetăţeni din Limanu, pentru presa locală.

Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră au declarat că se fac lucrări de întreţinere şi igienizare şi că spaţiul „fiind al Poliţiei de Frontieră, poate deveni şi spaţiu de triere pentru migranţi”.