Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Pavel Filip în discuție cu…

Pavel Filip în discuție cu membrii Parlamentului European. A fost întrebat despre Plahotniuc, furtul miliardului și decizia CC

gov.md

Pavel Filip, se află, împreună cu o delegație a țării într-o vizită la Bruxelles. Astfel, azi acesta s-a aflat la Parlamentul european pentru a dezbate împreună cu membrii acestuia situația curentă din Moldova.

„Ne dăm seama că acest stat se află sub o puternică presiune, o presiune mai puțin exercitată decât cea asupra Ucrainei, dar, oricum, deosebit de importantă”, a menționat europarlamentarul german Elmar Brok, cu referire la R. Moldova, adăugând că situația politică este deosebit de dificilă și speră ca noul guvern să-și încheie mandatul. Totodată, Brok a accentuat că e nevoie de timp pentru reforme și este necesar ca pașii promiși să se transforme realitate.

„Sper că indiferent obstacole, vom ajunge bine la destinație”, s spus Filip, menționând că are toată determinarea pentru a implementa schimbările pozitive.

„Ne-am propus sa fim guvern care pune Moldova pe picioare”, a mai spus Filip, completând cu prioritățile stabilite, pe care le-a rezumat în 3 obiective: stabilitate politică, stabilitate macroeconomică și implementarea reformelor democratice fundamentale.

Cu privire la obiectivele atinse, Pavel Filip, a ținut să specifice stabilirea unui fundament instituțional și legislativ, adoptarea legii procuraturii, modificările aduse Codului Audiovizualului, adoptarea legilor privind resursele regenerabile, protecția consumatorului, consolidarea relațiilor cu Găgăuzia.

„Putem să cădem de acord că setarea priorităților nu a fost sarcina cea mai dificilă a acestui Guvern.
Primordial pentru noi, este să redăm încrederea cetățenilor în reprezentanții politici,în reprezentanții sistemului judiciar și în sistemul democratic, în general.Asocierea politică și integrarea cu UE este obiectivul fundamental. Nu sunt aici să cer un cec în alb, încrederea nu se oferă, se câștigă”, a conchis Filip.

Totodată, cu privire la decizia recentă a CC, Filip a spus că pentru el a fost o surpriză decizia luată, dar este convins ca ea are la bază argumentele necesare. Alegerea președintelui în R. Moldova a fost o potențială sursă de criză politică, or alegerile parlamentare însemnă cu siguranță,că președintele va fi ales, astfel asta nu va reprezenta o criză ca va chema alegeri anticipate, a opinat Filip.

Acesta a solicitat însă, membrilor guvernului să se implice mai puțin în campania electorală și să axeze pe acțiuni concrete conforme.

În cadrul sesiunii de întrebări, europarlamentarul Cristian Dan PREDA l-a întrebat pe premier ce face pentru a scăpa de influența lui Plahotniuc și care sunt instituțiile controlate de oligarhi.

Alți europarlamentari l-au întrebat pe Pavel Filip despre cazurile de corupție,despre impunitatea acestora,situația din Transnistria, relația cu Ucraina, dacă există un plan specific pentru reintegrarea cu Transnistria,procedura de instaurare a noului guvern și inițiativele privind Centrul Anticorupție.

Europarlamentarul Andi Cristea a menționat că R. Moldova este cel mai mare recipient de fonduri europene per capita, iar parlamentul european a făcut tot ce se putea face pentru R. Moldova.”Nu aveți altă soluție decât de a merge înainte și oamenii trebuie sa fie pe primul loc”, a conchis Cristea.

Tot în cadrul acestui eveniment, prim-ministrul a fost întrebat dacă poate fi R.Moldova pro-europeană odată ce acoperă un scandal ca acesta cu BNM și cui aparțin băncile din Moldova, precum și dacă nu ar fi un pas înainte dacă Moldova s-ar asigura ca acționarii băncilor moldovenești devin publici.

„Suntem absolut conștienți de situația care este în Moldova și am învățat lecția, ne pare rău ca am ajuns sa dezamăgim cetățenii R.Moldova și partenerii externi.Dar, să nu judecați după copac prin rădăcinile sale, ci prin roadele pe care le va da ulterior.

Pentru a dezoligarhiza viața politică din Chișinău e nevoie nu doar de schimb de partide sau politicieni, ci de acțiuni sistemice. În sistemul guvernamental operăm cu acțiuni și fapte concrete.

Finanțarea publică a partidelor politice este deja în legea pentru bugetul de stat, sunt prevăzute surse”, a declarat Pavel Filip.

Cât despre investirea guvernului, Filip a spus că acesta a fost constituit cu votul majoritar, respectându-se legile,iar accelerarea procedurii nu constituie temei pentru criticile aduse.

Despre relațiile cu Ucraina și Transnistria, Filip a menționat că deja sunt punctate unele aspecte și sunt prevăzute întâlniri în formatul 3+2, iar, pentru mai târziu, în formatul 5+2.

„Sunt 2 luni de zile la dispoziție pentru a intra în procedură și a numi data alegerilor. Între timp, e nevoie de ajustat legislația în vigoare, e nevoie de alocarea mijloacelor financiare, dar și formațiunile politice au nevoie de timp, pentru a identifica candidați. E nevoie de 60-90 zile pentru campaniile electorale. Luna iulie sau august ar putea fi, dar nu e cel mai potrivit timp pentru alegeri prezidențiale. Cel mai potrivit ar fi în toamnă”, a spus Filip referitor la alegerile prezidențiale.

„Am avut o misiune a FMI de evaluare la Chișinău. Dincolo de interpretări, am avut întâlniri și discuții constructive. Nu am avut condiționalități, ele rămânând a fi cele vechi. În final, totul se rezumă la diagnosticul pentru cele trei bănci. Două au fost evaluate,iar a treia urmează până la sfârșitul lui martie.După, urmează ca guvernatorul BNM și ministrul finanțelor să meargă la Washington. Nu e un scop în sine obținerea banilor de la FMI, ci acordul cu aceștia”, a mai spus Filip.

Prim-ministrul a mai menționat că foaia de parcurs a fost o inițiativă bună a Comisarului Hahn, ea reprezentând angajamente clare a R. Moldova în raport cu implementarea Acordului de Asociere, iar, în privința sistemului financiar-bancar, Filip a declarat că Raportul Kroll va fi gata în curând și este important să se întreprindă toate măsurile necesare pentru a recupera banii, dar și acțiuni pentru ca așa ceva să nu se mai repete.

Brock a menționat în încheiere că speră la o cooperare activă și a dorit succes Moldovei.