Linkuri accesibilitate

Rusia își retrage parțial contingentul militar din Siria


Primele avioane militare rusești care au părăsit baza aeriană Hmeimim din Siria, 15 martie 2016
Primele avioane militare rusești care au părăsit baza aeriană Hmeimim din Siria, 15 martie 2016

Moscova a anunțat că va menține cele două baze militare de la Tartus și Hmeimim (Latakia)..

Un prim grup de avioane de transport și bombardiere ruse a decolat marți de la baza Hmeimim din Latakia (nord-vestul Siriei) spre Rusia în cadrul retragerii principalei părți a contingentului militar rus din această țară, a anunțat marți ministerul rus al apărării.

Adjunctul ministrului rus al apărării, Nikolai Pankov, a declarant însă la ceremonia marcând plecarea primilor piloți militari că „trupele care rămân în Siria vor continua să atace obiective ale grupărilor teroriste”, inclusiv pozițiile Statului Islamic, ale Frontului Al-Nosra (aliat al rețelei teroriste al Qaida) și ale altor organizații teroriste, listate ca atare de Națiunile Unite.

Motiv pentru care Pankov a lăsat de înțeles că nu se poate vorbi încă despre o victorie asupra terorismului.

Pilotul unui bombardier Su-34, după ce a revenit din Siria la baza aeriană din Voronej, 15 martie 2016
Pilotul unui bombardier Su-34, după ce a revenit din Siria la baza aeriană din Voronej, 15 martie 2016

Totodată, Moscova a anunțat că va menține cele două baze militare de la Tartus și Hmeimim.

În replica, militanții grupării teroriste a Frontului Al-Nosra, ramura siriană a Al Qaida, au declarat că vor lansa o ofensivă în Siria în următoarele 48 de ore. Unul din argumente este că armata siriană, fără sprijinul Rusiei, nu va reuși să-și mențină pozițiile cucerite în ultimele luni, relatează AFP.

Anunțul retragerii parțiale a fost făcut luni seară de președintele Vladimir Putin, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că liderul sirian Bashar al-Assad a acceptat decizia. Mai mult, președintele Vladimir Putin l-a asigurat, într-o convorbire telefonică, că Federația Rusă va continua să susțină guvernul de la Damasc în lupta cu terorismul.

Opoziția siriană a reacționat cu prudență la anunțul Rusiei. „Dacă armata rusă într-adevăr va fi retrasă, acest lucru va impulsiona pozitiv negocierile de pace”, a declarat Salim al-Muslat, purtătorul de cuvânt al Înaltei comisii pentru negocieri, adăugând că dacă intenția Federației Ruse este una serioasă, aceasta va constitui un element major de presiune asupra regimului, pe care Rusia l-a susținut de-a lungul timpului.

Sisteme antiaeriene rusești S-400 la baza Hmeimim
Sisteme antiaeriene rusești S-400 la baza Hmeimim

De aceeași părere este și ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, care crede că decizia Moscovei ar putea intensifica presiunea asupra președintelui Bashar al Assad pentru încheierea unui acord privind tranziția politică în Siria.

Casa Albă a anunțat că președintele Statelor Unite, Barack Obama, și omologul său rus, Vladimir Putin, au discutat la telefon retragerea parțială a armatei ruse din Siria, inclusiv pașii necesari pentru încetarea totală a ostilităților.

Rusia a fost criticată în repetate rânduri de Statele Unite și alte puteri occidentale că ar fi lansat raidurile de bombardament din Siria în primul rând pentru a sprijini regimul președintelui Bashar al-Assad, nu atât pentru a lupta cu milițiile organizației teroriste ale Statului Islamic.

Statele Unite estimează că Rusia avea între 3 și 6 mii de militari în Siria și că la baza aeriană din regiunea Latakia erau în jur de 50 de elicoptere și avioane de luptă. Tot acolo a fost instalat și un sistem de rachete sol-aer S-400.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG