Miniștrii europeni de externe au discutat cinci principii directoare ale politicii UE față de Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Miniștrii europeni de externe, reuniți luni la Bruxelles, au susținut că blocul comunitar va fi în continuare ferm față de Rusia, atât în ceea ce privește sancțiunile adoptate ca urmare a conflictului din Ucraina cât și în privința sprijinului acordat de Moscova regimului sirian, transmite AFP.

Europenii sunt „unanimi” în legătură cu cinci „principii directoare ale politicii UE față de Rusia”, a declarat după reuniune șefa diplomației europene, Federica Mogherini.

Astfel, referitor la conflictul din Ucraina, înaintea oricărei schimbări de poziție, mai ales în privința sancțiunilor, blocul comunitar va cere în continuare aplicarea completă a acordurilor de pace de la Minsk și își menține politica de „nerecunoaștere a anexării ilegale” a Crimeei.

De asemenea, UE dorește să se apropie de țările din Europa de Est și din Asia Centrală și să intensifice contactele cu societatea civilă rusă, a mai menționat Federica Mogherini.

Pe de altă parte, UE dorește „să-și consolideze rezistența internă în materie de energie, securitate, amenințări hibride și comunicații strategice”, a explicat mai departe șefa diplomației europene.

În același timp, „este necesar să avem un angajament selectiv față de Rusia în chestiuni precum Iranul, procesul de pace din Orientul Mijlociu, Siria”, a continuat ea.

Reuniunea de luni nu a avut în vedere în mod formal sancțiunile împotriva Rusiei — care expiră în luna iulie — sau cele împotriva unor oficiali ruși ori ucraineni proruși implicați în destabilizarea Ucrainei, acestea din urmă fiind prelungite săptămâna trecută până pe 15 septembrie. Acest subiect va fi discutat în lunile următoare, pe măsură ce se va evalua implementarea acordurilor de pace de la Minsk.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...