12:36:12 25.04.2024
Stiri

PREMIERĂ în medicina din R. Moldova

Știri 14.03.2016 20:25 Vizualizări8746 Autor: Ziarul National
PREMIERĂ în medicina din R. Moldova e-sanatate.md


O echipă de medici de la Spitalul Clinic Republican a efectuat ieri un dublu transplant renal. Operația a fost o premieră pentru medicina din R. Moldova, deoarece până acum pacienților le-a fost transplantat câte un singur rinichi.

Beneficiarul organelor este un bărbat în vârstă de 51 de ani, iar intervenția chirurgicală a fost efectuată chiar de ziua lui de naștere. „A primit cel mai frumos dar – doi rinichi sănătoși”, a decarat Igor Codreanu, directorul Agenției de Transplant din Republica Moldova pentru e-sanatate.md.

Donator a fost un bărbat în vârstă de 72 de ani, aflat în moarte cerebrală, care este rudă cu bolnavul care a primit rinichii.

„Transplantul renal dublu se face atunci când rinichii transplantați sunt prea mici sau atunci când organele sunt prelevate de la un donator în vârstă… A fost mai greu să luăm o astfel de decizie, pentru că e prima dată când în țara noastră se face o astfel de operație. Însă, în urma unor discuții cu consiliul medical am hotărât să transplantăm ambii rinichi acestui pacient. Totul a decurs perfect”, a explicat chirurgul Andrei Galescu, care a condus operația.

Intervenția de transplant a durat aproximativ cinci ore și jumătate și a decurs fără complicații. În prezent, pacientul se simte bine. La șase ore după operație, rinichii au produs aproximativ trei litri de urină, ceea ce înseamnă că organele își restabilesc funcția.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md