Președintele rus Vladimir Putin a ordonat retragerea trupelor ruse din Siria!

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a ordonat luni ministrului Apărării rus Serghei Șoigu să înceapă de marți retragerea forțelor ruse din Siria, în condițiile în care obiectivele trasate au fost îndeplinite,

“Consider că obiectivul trasat Ministerului Apărării și forțelor armate ale Federației Ruse a fost în linii mari îndeplinit și din acest motiv îi ordon ministrului Apărării să înceapă de mâine retragerea celei mai mari părți a trupelor noastre din Republica Arabă Siriană’, a declarat Putin în timpul unei întrevederi pe care a avut-o cu miniștrii Apărării și de Externe ai Rusiei, Serghei Șoigu și Serghei Lavrov.

Totodată, potrivit președintelui rus, bazele militare ruse din Tartus și de pe aerodromul Hmeymim vor trebui să continue să activeze conform regimului stabilit.”Militari ruşi vor rămâne în Siria pentru monitorizarea aplicării acordului de încetare a focului”, a adăugat Putin.

În plus, retrăgându-și forțele din Siria, Federația Rusă va continua să livreze arme și tehnică militară guvernului de la Damasc și să-i instruiască pe specialiștii militari sirieni, a anunțat pentru RIA Novosti președintele Comisiei pentru apărare și securitate a Consiliului Federației, Viktor Ozerov.

Rusia a lansat în octombrie 2015 operaţiuni militare în Siria, în principal raiduri aeriane, pentru susţinerea Administraţiei Bashar al-Assad. Moscova susţine că vizează exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, deşi Occidentul denunţă raiduri care au vizat grupuri insurgente siriene.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.