(STUDIU) Care sunt beneficiile consumului de cartofi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În ciuda popularității răspândite a cartofului în zilele noastre, pe vreumuri acesta era considerat necomestibil și chiar otrăvitor. Se spune adesea că pentru a obține o cantitate adecvată de vitamine și minerale, dieta trebuie să conțină o varietate cât mai mare de fructe și legume colorate: „cu cât există mai multă culoare, cu atât mai bine”. Dar, în ceea ce privește cartofii, filosofia este incorectă. În multe cazuri, dacă un aliment este lipsit de culoare este lipsit și de substanțele nutritive necesare. Cu toate acestea, cartofii dovedesc contrariul.

Cartoful este subevaluat în termeni de beneficii nutriționale. Având în vedere interesul crescut față de alimentele cu un conținut scăzut de carbohidrați, cartoful a căpătat, în mod nejustificat, o reputație proastă, lăsând pentru multe persoane impresia că trebuie eliminat complet din dietă.

Citeşte şi: 10 lucruri pe care nu le ştiaţi despre cartofi

Ceea ce multe persoane nu știu este că această legumă conține o varietate de vitamine, minerale și fitochimicale, care alungă bolile și aduc beneficii sănătății.

Valori nutriționale
Un cartof de mărime medie conține 163 de calorii, 0,2 grame de grăsimi, 0 grame de colesterol, 37 de grame de carbohidrați, 4,7 grame de fibre alimentare și 4.3 grame de proteine. Aceeași porție vă oferă și 2% din necesarul zilnic de calciu, 51% din cel de vitamină C, 9% din cel de fier, 30% din cel de vitamina B6, 12% din cel de magneziu și 25% din cel de potasiu. Cartofii oferă și fosfor, niacina, acid folic și zinc.

Spre deosebire de produsele care conțin cartofi procesați ( cartofii prăjiți și chipsurile), cartofii neprocesaţi au un conținut scăzut de sodiu. Cartofii conțin și un compus cunoscut sub numele de acid alfa-lipoic, care ajută organismul să transforme glucoza în energie.

Unele dovezi arată că acidul alfa-lipoic poate ajuta la controlarea glucozei din sânge, ceea ce îmbunătățește vasodilatația și protejează pacienţii diabetici de retinopatie. De asemenea, acesta ajută la conservarea creierului și a țesuturilor.

Beneficii
Consumul de fructe și legume de toate tipurile a fost mult timp asociat cu un risc redus de dezvoltare a numeroase afecțiuni. Multe studii au sugerat că un consum ridicat de alimente vegetale, precum cartofii, scade riscul de obezitate, diabet, boli de inimă și mortalitate generală.

Sănătatea oaselor
Fierul, fosforul, calciul, magneziul și zincul din cartofi contribuie la construirea și menținerea structurii osoase.

Fierul și zincul joacă roluri cruciale în producerea colagenului. Deși fosforul și calciul sunt foarte importante în structura osoasă, echilibrul dintre cele două minerale este necesar pentru o bună mineralizare a oaselor – consumul unei cantități mari de fosfor, dar prea puțin calciu poate duce la pierderea masei osoase.

Citeşte şi: (STUDIU) Nebănuitele beneficii ale sucului de cartofi: Ce se întâmplă cu creierul tău dacă bei suc de cartofi cruzi

Tensiunea arterială
Menținerea unui aport scăzut de sodiu este esențială pentru scăderea tensiunii arteriale, dar creșterea aportului de potasiu poate fi la fel de importantă. În plus, potasiul, calciul și magneziul (toate regăsite în cartof) scad tensiunea arterială.

Sănătatea inimii
Fibrele, potasiul, vitamina C și vitamina B6 din cartof, împreună cu lipsa sa de colesterol, susțin sănătatea inimii.

Cartofii conțin cantități semnificatve de fibre, care ajută la scăderea valorii totale de colesterol din sânge, scăzând astfel riscul apariției bolilor de inimă.

Vitamina B6 previne acumularea unui compus cunoscut sub numele de homocisteina. Când aceasta se acumulează în organism, poate afecta vasele de sânge, provocând probleme cardiace.

Inflamaţia
Colina, regăsită în cartof, este un nutrient foarte important, care ajută în problemele cu somnul, mișcarea musculară și cu memoria.

Cancer
Cartofii conțin acid folic, care joacă un rol în repararea și sinteza ADN-ului, prevenind astfel formarea de celule canceroase din mutațiile ADN-ului.

Aportul de fructe și legume din cartofi este asociat cu un risc scăzut de apariție al cancerului colorectal.

Digestie
Datorită conținutului ridicat de fibre, cartofii ajută la prevenirea constipației și ajută la menținerea unui tract digestiv sănătos.

Citeşte şi: 10 alimente pe care nu ar trebui să le ţii niciodată în frigider

Gestionarea greutății
Fibrele regăsite în cartofi sunt recunoscute ca fiind factori importanți în gestionarea greutății.

Metabolismul
Cartofii sunt o sursă importantă de vitamină B6, care joacă un rol vital în metabolism, prin transformarea carbohidraților și a proteinelor în glucoză și aminoacizi.

Piele
Colagenul, sistemul de sprijin al pielii, se bazează pe vitamină C ca un nutrient esențial care lucrează în organism ca un antioxidant, pentru a ajuta la prevenirea deteriorării cauzate de soare, poluare și fum.

Riscuri
Este important să nu consumați cartofi încolțiți sau care au modificări de culoare verde. Aceste caracteristici sunt indicatori ai prezenței solaninei, un compus toxic, care cauzează probleme circulatorii și respiratorii, dureri de cap, crampe musculare și diaree.

Studiile au arătat că atunci când sunt gătiți la peste 120 de grade, cartofii produc o substanță chimică, numită acrilamidă. Acest compus, care se găsește în materialele plastice, adezivi, coloranți și în fumul de țigară, favorizează apariția mai multor tipuri de cancer. Acrilamida are efecte negative asupra genelor și a sănătății reproductive. Cartofii prăjiți au un conținut ridicat de acrilamidă, astfel că ar fi de preferat să îi evitați.

Citeşte şi: (VIDEO) A încărcat bateria unui telefon folosindu-se de mere şi cartofi


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...