(STUDIU) Cum influenţează înălţimea si greutatea valoarea salariului angajaţilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cercetătorii de la Universitatea Exeter au arătat că pentru fiecare 2,5 centimetri în înălţime, rezultaţi din genetica omului, venitul anual creşte cu circa 2000 de euro, iar atunci când o femeie are greutatea genetic mai mare decât o femeie cu aceeaşi înălţime, ea câştigă mai puţin.

Bărbaţii înalţi şi femeile slabe au salarii mai mari decât cei care sunt mai scunzi şi cu exces de greutate, afirmă oamenii de ştiinţă. Cercetătorii au studiat genetica oamenilor mici de statură şi supraponderali şi au constatat că aceştia câştigă mai puţin decât colegii lor mai înalţi şi mai slabi.

Conform Descoperă, studiile anterioare au arătat existenţa unei legături între înălţime, indicele de masă corporală (IMC) şi statutul socio-economic. Rezultatele activităţii de cercetare sugerează că nivelurile mai ridicate de sărăcie ar putea duce la o statura mai scundă şi un IMC mai mare, eventual, ca urmare a unor factori precum o dietă săracă.

„Aceasta este cea mai puternică dovadă că există o legătură de cauzalitate dintre excesul de greutate la o femeie, înălţimea unui bărbat şi bunăstarea vieţii fiecăruia în parte. Într-o lume în care cu toţii suntem obsedaţi de cum arată corpul nostru, pot fi angajatorii părtinitori? Acest lucru ar putea fi rău atât pentru persoanele implicate cât şi pentru societate”, afirmă profesorul Timothy Frayling de la Universitatea Exeter, co-autorul studiului.

Utilizând datele din Biobankul britanic, după ce acestea au fost făcute publice, oamenii de ştiinţă au analizat raportul dintre variantele genetice referitoare la înălţime şi IMC la 119.669 de britanici, bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 40 şi 70 de ani. Cercetătorii au analizat datele în baza a 5 indicatori socio-economici: venitul anual, categoria locului de muncă, şansa de a fi avansat, durata educaţiei şi o valoare cunoscută ca indicele de privaţiune Townsend.

„Autorii nu încearcă să spună că genele care se refera la înălţime şi IMC au efecte biologice specifice asupra rezultatelor educaţionale, sau asupra veniturilor sau orice altceva, doar că, prin influenţa lor asupra înălţimii sau IMC, acestea au efecte sociale”, explică profesorul George Davey Smith, de la Universitatea din Bristol, care nu a fost implicat in studiu.

În timp ce înălţimea a arătat un anumit impact asupra tipului de locuri de muncă, atât pentru bărbaţi şi femei, şi o mică influenţă asupra rezultatelor educaţionale pentru bărbaţi, s-a demonstrat că IMC-ul a jucat un rol mai mic în viaţa celor analizaţi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...