Partidul cancelarului german, Angela Merkel, a obţinut un rezultat slab la alegerile regionale desfăşurate ieri în trei landuri din ţară. Potrivit rezultatelor preliminare, Uniunea Creştin Democrată a pierdut majoritatea în două dintre cele trei regiuni. Câștigători au fost social-democraţii şi "verzii". Totodată, Partidul populist antimigraţie "Alternativa pentru Germania" a obţinut o victorie importantă şi a intrat în toate ce trei parlamente regionale.

Potrivit rezultatelor preliminare, conservatorii Angelei Merkel din cadrul Uniunii Creştin Democrate au rămas la putere doar în landul Saxonia-Anhalt. Pe poziţia imediat următoare s-au clasat xenofobii din "Alternativa pentru Germania". Aceştia au obţinut rezultate peste aşteptări şi în celelalte două regiuni şi spun fără ocolişuri că politica "porţilor deschise" promovată de Angela Merkel este cea care le-a adus atâtea voturi.

În pofida erodării propriului electorat, Uniunea Creştin Democrată a exclus orice modificare a politcii lui Merkel cu privire la refugiaţi. Succesul politic al xenofobilor în cele trei regiuni poate oferi însă formaţiunii un nou impuls decisiv înaintea alegerilor la nivel naţional de anul viitor. Analiştii politici spun că votul în favoarea populiştilor relevă un viraj către dreapta în întreaga Europă, în contextul unei creşteri economice slabe, unei rate a şomajului ridicate şi unui aflux de refugiaţi pe bătrânul continent.