Potrivit colectorilor, o parte dintre listele de subscripţie au fost transmise trei săptămâni în urmă administraţiei locale din oraşul Orhei pentru verificare şi ştampilare. Iar sâmbătă, membrii grupului de iniţiativă le-au cerut reprezentaţilor Primăriei să le restituie foile cu semnături, pentru a reuşi să le depună pe 14 martie la Comisia Electorală Centrală, dar autorităţile locale le-au respins solicitarea. Mai mult, oficialii au chemat poliţia pentru a-i da afară pe colectori din Primărie, invocând că aceştia ar perturba liniştea publică.

Reprezentanţii grupului de iniţiativă susţin că în acest mod Primăria oraşului Orhei încearcă să le zădărnicească munca pe care au depus-o pe parcursul a trei luni.

Pe de altă parte, jurista Primăriei oraşului Orhei, Cristina Cojocari, a spus că listele de subscripţie au fost transmise autorităţilor publice locale de către alţi colectori decât cei care s-au prezentat să le ridice şi din acest motiv funcţionarii nu le-au eliberat. La rândul lui, responsabilul pentru colectarea semnăturilor în oraşul Orhei, Ion Levinţa, o contrazice pe juristă. El susţine că la Primărie s-au prezentat sâmbătă toţi membrii grupului de iniţiativă din localitate. Pentru soluţionarea problemei, colectorii din Orhei au depus o plângere la poliţie.