A venit timpul ca Statele Unite să atace Coreea de Nord?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

De câţiva de ani, Coreea de Nord anunţă că se străduieşte să construiască o rachetă nucleară cu care să poată ataca Statele Unite.

Miercuri, agenţia de ştiri oficială a ţării a anunţat că oamenii de ştiinţă nord-coreeni au produs un focos nuclear în miniatură, ce poate fi montat pe o rachetă ce poate fi lansată peste Oceanul Pacific, aminteşte jurnalistul Mark Thompson, într-un articol pentru Time.

Presă nord-coreeană a difuzat imagini cu liderul Kim Jong Un în faţa unei sfere argintii de mărimea unei mingi de plajă, care ar reprezenta un focos nuclear în miniatură. Coreea de Sud a transmis că acţiunea Phenianului reprezintă o „provocare directă intolerabilă” pentru întreaga lume.

„Dreptul de a efectua o lovitură nucleară nu este deloc un monopol al Statelor Unite”, a transmis agenţia de ştiri nord-coreeană, parafrazându-l pe Kim Jong Un în timpul întâlnirii sale cu inginerii nord-coreeni care lucrează la acest proiect.

„Dacă imperialiştii americani încalcă suveranitatea Republicii Populare Democrate a Coreei şi dreptul la a exista având arme nucleare, (Coreea de Nord – n.red.) nu va ezita niciodată să lanseze un atac nuclear asupra lor”, ar fi declaraţia lui Kim Jong Un, însă fără a putea fi verificată din alte surse.
Însă, în lumina implacabilului efort al Coreei de Nord de a dezvolta o rachetă balistică nucleară intercontinentală şi a dinastiei bizarului cult al personalităţii, care duce la înfometarea a milioane de oameni şi închiderea altor mii din motive politice, întrebarea simplă pe care şi-o pune autorul este: Ar trebui Statele Unite să preia iniţiativa în doborârea ameninţării nucleare a Phenianului cu forţa?

De câţiva ani, experţii nucleari au avertizat că Phenianul ar putea micşora un focos nuclear, ceea ce reprezintă o mare problema, pentru că un focos nuclear mai mic înseamnă o rază de acţiune mai mare.

Coreea de Nord s-ar putea perfecţiona în acest sens, mai ales dacă se simte ameninţată. Cu Statele Unite şi Coreea de Sud efectuând în prezent exerciţii militare de amploare şi având în vedere noile sancţiuni recent impuse Coreei de Nord, nu este de mirare că Phenianul se simte încolţit.
Statele Unite au construit un scut anti-rachetă în Alaska şi în California, ce are ca scop apărarea de ameninţarea reprezentată de rachetele nord-coreene. Pentagonul şi-a exprimat încrederea, marţi, în capacitatea să de a doborî orice focos nuclear al Coreei de Nord.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, a spus cu puţin timp înainte de anunţul Phenianului că ar fi reuşit producerea unui focos nuclear în miniatură că „suntem în continuare încrezători că putem împiedica şi răspunde unei ameninţări cu rachetă din partea Coreei de Nord”.

Distrugerea celor două amplasamente nucleare ale nord-coreenilor, prin atacuri aeriene, ar fi periculoasă, însă nu prea greu de realizat, susţin oficialii americani. Aceştia însă recunosc că există posibilitatea unor represalii împotriva Seulului, capitala sud-coreeană fiind la doar 55 de kilometri depărtare de Coreea de Nord.

Însă, cu cât arsenalul nuclear al Coreei de Nord este mai avansat, cu atât mai greu va fi de dezarmat ţara în mod paşnic. Progresul sau lent, dar constant, în domeniul nuclear a fost ceva ce Statele Unite şi restul lumii nu au putut să oprească.

Secretarul american al Apărării din urmă cu două decenii, William Perry, spunea acum 22 de ani că „politică noastră a fost tot timpul orientată către a încerca să împiedicăm Coreea de Nord să obţină o putere semnificativă în ce priveşte armele nucleare”.

Acest efort a eşuat, însă. De fapt, în anul 2006, Perry şi Ashton Carter, actualul secretar american al Apărării, au spus că SUA ar trebui să atace o rachetă nord-coreeană înainte că aceasta să fie lansată. Statele Unite nu au atacat, însă testul nord-coreean cu rachetă a eşuat. În viitor, însă, americanii ar putea să nu mai fie atât de norocoşi, conchide autorul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...