Actualitate

Codul galben de înghţet îi nelinişteşte pe agricultori. Ce culturi riscă să fie afectate de frig

Unii producători agricoli conectează sistemul de încălzire cu gaze naturale, dar şi cazanul care funcţionează pe bază de cărbune în zilele în care temperaturile ajung sub zero grade.

"Suntem deja pregătiţi. Funcţionează cazanul bine pe cărbuni. Cheltuielile se măresc cu 25-30 la sută. Cheltuim în jur de 25-30 de mii de lei în 24 de ore. Începând cu 1 martie, mulţi producători agricoli au plantat în câmp deschis varza timpurie. Am văzut că sunt acoperite cu folii. Pentru a le proteja de îngheţuri. Această măsură, dă plantelor o rezistenţă la temperatură până la minus cinci gradeşi cred că vor scăpa culturile de varză", a declarat agricultorul, Iurie Bivol.

Meteorologii avertizează că îngheţurile se vor menţine în perioada 14 şi 19 martie, când temperaturile vor scădea, la suprafaţa solului, până la minus şase grade Celsius.

"Sunt posibile unele precipitaţii slabe astăzi ziua, noaptea următoare. Predominant sub formă de ploaie şi burniţă. Mai afectate ar putea fi doar culturile pomicole, la care s-au format mugurii. Încă nu sunt excluse îngheţurile, le putem aştepta până în luna mai", a declarat meteorologul Vera Cristea.

Potrivit meteorologilor, spre sfârşitul săptămânii viitoare vremea se va încălzi.

Sursa: publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *