11:25:44 19.04.2024
Stiri

Rinichii, cele două filtre naturale ale organismului: um despistăm afecţiunile renale

Reportaj 13.03.2016 17:00 Vizualizări7031 Autor: Ziarul National


Rinichii, cele două filtre naturale ale organismului: um despistăm afecţiunile renale sursa: google.ro

ÎNGRIJORĂTOR // Afecțiunile renale avansează „pe tăcute”

Prevalenţa bolilor de rinichi este înfricoşătoare, iar expunerea la toxinele din jur continuă să afecteze buna funcţionare a acestui organ important. Odată ce funcţia renală este compromisă, acelaşi lucru se întâmplă şi cu starea generală de sănătate.

Dacă aţi cunoaşte semnalele afecţiunilor renale, atunci le-aţi putea trata din timp şi mult mai eficient. Durerea de spate reprezintă primul simptom care ar trebui să vă dea de gândit. Uneori, această durere poate fi localizată fie în partea dreapta, fie în partea stângă.

Nu va dura însă mult până ce durerea va apărea în ambele părţi. Un exemplu tipic ar fi acela când vă treziţi în mijlocul nopţii cu o astfel de durere. Mergeţi apoi la toaletă, însă nu puteţi urina. După câteva ore, durerea pare să dispară şi vă simţiţi mai bine.

Erupţii cutanate, prurit, piele uscată

Rinichii contribuie la eliminarea toxinelor din sânge, însă atunci când nu reuşesc să facă acest lucru, acumularea acestor toxine poate provoca erupţii cutanate, mâncărime severă, uscăciune a pielii. Acestea sunt adesea semne precoce ale posibilelor probleme de ordin renal.

În plus, pentru că lichidul suplimentar din organism nu mai este eliminat, pot apărea umflături la nivelul mâinilor, picioarelor, gleznelor, feței etc.

Modificări ale funcţiei urinare

Deoarece rinichii produc urină, când aceştia nu mai funcţionează aşa cum ar trebui, intervin şi anumite schimbări. Acestea includ: trezirea mult mai des noaptea pentru a urina; cantitatea de urină este mult mai mare decât de obicei; s-ar putea să simţiţi presiune sau dificultăţi la urinare; urina ar putea conţine şi sânge sau ar avea o culoare mai închisă.

Modificările preliminare pot fi semne moderate ale problemelor renale, iar schimbarea culorii este un semn deja destul de grav.

Oboseală şi slăbiciune

Rinichii produc un hormon numit eritropoietină care ajută globulele roşii din sânge să transporte oxigenul. Când o persoană suferă de boli de rinichi, hormonul acestui nivel scade, conducând şi la scăderea globulelor roşii, şi astfel poate apărea anemia. Nivelul scăzut de oxigen livrat celulelor provoacă oboseală şi o stare de slăbiciune generală, aşa că acest lucru ar trebui să vă pună pe gânduri.

Cum să vă îmbunătăţiţi funcţia renală

Există mai multe moduri în ceea ce priveşte îmbunătăţirea funcţiei renale, prin intermediul dietei şi stilului de viaţă. Înainte de toate, renunțați la fumat, faceţi exercitii fizice, hidrataţi-vă suficient, limitați consumul de carne și alimente condimentate. În schimb, adăugați cât mai multe fructe și legume proaspete în dieta zilnică.

Infuzie de cimbru sau splinuță

Toarnă o cană cu apă clocotită peste o linguriţă de cimbru. Aşteaptă un sfert de oră, apoi strecoară şi îndulceşte cu o linguriţă de miere. Bea câte o cană zilnic, timp de o săptămână şi vei elimina pietrele de dimensiuni mici.

De asemenea, poți lua zilnic între 6 şi 12 g de extract de splinuță sau consumă-l sub formă de infuzie. Prepar-o dintr-o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită la 250 ml de apă clocotită. Las-o un minut, strecoară şi bea 2-3 căni pe zi.

Macerat din rădăcini de brusture

Planta reduce durerile care pot apărea în timpul eliminării pietrelor la rinichi, având şi efect diuretic. Se iau între 7,5 şi 15 mg de extract, de două ori pe zi, în timpul mesei. Poate fi consumat şi ca macerat: o linguriţă rasă de rădăcini se macerează 12 ore; dimineaţa se încălzeşte puţin şi se filtrează. Se beau două căni pe zi, una dimineaţa şi una seara.

Decoct din cozi de cireşe

Conţin săruri de potasiu şi flavonoide. Prepară un decoct din una-două linguri de cozi de cireşte la 250 ml de apă; fierbe-l timp de 15 minute şi bea două-trei căni pe zi.

Tratamentele pe bază de plante sunt benefice în infecţiile renale, au efect diuretic, ajută la eliminarea pietrelor la rinichi şi ameliorează durerile care pot apărea în litiaza renală.

TRATAMENT & REMEDII NATURISTE

Omega-3 din peşte stopează evoluţia bolii

Cercetătorii de la Clinica „Mayo” au efectuat un studiu în urma căruia au tras concluzia că uleiul de peşte poate stopa evoluţia bolilor de rinichi. Timp de doi ani, unui număr de 100 de pacienţi li s-au administrat 12 capsule de ulei de peşte pe zi, iar 50 au primit 12 capsule placebo.

S-a observat că nivelul creatininei din sânge a fost mai mic la cei care au fost trataţi cu ulei de peşte decât la ceilalţi. Creatinina este un „deşeu” produs de muşchi, care e „curăţat” din sânge, când acesta trece prin rinichi, şi este eliminat prin urină. Secretul tratamentului s-ar afla în acizii graşi esențiali Omega-3 din uleiul de peşte, cunoscuţi şi pentru alte efecte benefice asupra sănătăţii. Se găsesc sub formă de tablete sau capsule în farmacii.

Tămâia „topeşte” pietrele de la rinichi

Tămâia sub formă de tablete care se sug ajută la inflamaţii cronice ale gâtului. Specialiştii în medicină şi farmaceutică caută de mult timp un înlocuitor pentru cortizon care este folosit în aceste inflamaţii cronice, se pare că tămâia este un leac foarte eficient. Pietrele la rinichi pot fi eliminate cu bobiţe mici de tămâie şi ulei de măsline. Este un leac vechi care dă mereu rezultate bune. Tratamentul se ţine 23 de zile. În prima zi, se începe cu un bob de tămâie învelit în miez de pâine, care se înghite cu o linguriţă de ulei de măsline. A două zi se iau două bobițe, şi tot aşa, până la 12 bobiţe, cantitatea de ulei rămânând aceeaşi. În a 13-a zi, numărul bobițelor scade. Este bine să înghiţim tămâia fără a o ţine în gură, deoarece, dacă atinge dinții, atacă smalţul. Pentru a nu apărea accidente din cauza contrafacerilor, nu va fi folosită intern decât tămâia procurată din magazinele şi farmaciile naturiste, pe al cărei ambalaj se menţionează explicit că poate fi administrată pe cale orală.

Sâmburii de lămâie inhibă formarea calculilor

Sunt o foarte bună sursă de magneziu, fier, fosfor, zinc, potasiu şi acid folic. Prin conţinutul lor, reduc concentraţia în urină a substanţelor ce duc la formarea calculilor renali.

Două studii efectuate în Thailanda au demonstrat eficacitatea sâmburilor de lămâie consumaţi zilnic ca atare sau amestecaţi cu nuci, alune, fructe uscate.

Poţi să-i adaugi la salate sau să faci o infuzie: pui un pumn de sâmburi măcinaţi într-un vas cu 500 ml apă fiartă, acoperi şi laşi la infuzat 20 de minute. Specialiştii recomandă persoanelor care vor să prevină problemele renale să bea în fiecare zi un pahar cu limonadă făcută în casă.

Sursa: farmaciata.ro


Notă: Ziua Mondială a Rinichiului este marcată anual în cea de-a doua zi de joi a lunii martie.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md