13:10:50 29.03.2024
Stiri

Povești de dragoste // Ultima șansă

Reportaj 13.03.2016 17:30 Vizualizări1672 Autor: Ziarul National


Povești de dragoste // Ultima șansă poza simbol

Adela a crescut într-o familie de oameni cuminți și blajini. Părinții erau învățători, își creșteau cele două fetițe în dragoste și înțelegere.

După absolvirea universității din Bălți, Adela, și ea profesoară de română, a plecat la sudul Moldovei într-un sat bulgăresc. Acolo și-a cunoscut viitorul soț, specialist în zootehnie.

Nu poți spune ca s-a îndrăgostit, pur și simplu își dădea seama că altă perspectivă de măritat nu va avea în acest sătuc uitat de lume.

De aceea, când a venit Gherman cu propunerea de căsătorie, n-a ezitat, a căzut de acord. Ca toți tinerii, și-au ridicat casă frumoasă, și-au cumpărat mașină, a născut femeia doi copii. Gherman era un soț cuminte. Ar fi fost toate bune și frumoase dacă bărbatul nu s-ar fi împrietenit cu păhărelul. Cu trecerea anilor, dacă se îmbăta, se transforma într-o fiară.

O bătea pentru felul cum îl privea, pentru că tăcea, pentru că respira... pentru toate. Iar mai nou, își găsise o „jigodie de ibovnică”, cum o numea mamă-sa, o vânzătoare de la bar. Seară de seară oprea într-acolo, iar când trăgea acasă venea ca un hultan.

Băiatul crescuse, era deja într-a opta și-i spunea mamei că nu mai poate suporta brutalitățile tatălui, că va fugi de acasă. Femeia încerca să-și liniștească copiii, spunea că mii de familii trăiesc la fel.

Viorel a mers la bunici și le-a povestit ceea ce Adela a ascuns timp de cincisprezece ani. Bătrânul tată, când a auzit istoria, a venit și și-a luat fata acasă. Copiii au mers la școală în sat, iar ea își căuta o slujbă.

Două luni a rezistat Gherman, n-a telefonat, n-a venit. De Paști, însă n-a rezistat, a apărut la poarta socrilor. Dar a fost dat afară, nu i-a permis bătrânul să intre, nici măcar să-și vadă copiii, nevasta.

Adela a plecat la Moscova să câștige niscaiva bani. În toamnă urma să se angajase la un liceu din raion. Dar a venit bărbatul, a îngenuncheat în fața ei și a rugat-o să se întoarcă acasă. A promis marea și sarea. Degeaba încercau toți s-o convingă că e greșit ce face, că se lasă dusă cu zăhărelul, că nimic nu se va schimba...

Zicea, sărmana femeie, că fiecare are dreptul la o ultimă șansă. Să fi ascultat, de mii de ori își repeta apoi, să fi ascultat...

***

Jumătate de an, atât s-a ținut Gherman de cuvânt, după care a luat-o de la capăt. Totul a început doar cu un pahar, apoi încă unul, apoi și-a reluat violențele verbale. Când Adela a încercat să-i amintească de promisiuni, a doborât-o și a început s-o lovească cu picioarele în burtă.

Doar gemea de frică să nu se trezească copiii, dar aceștia au auzit gălăgie și au venit la bucătărie.

Viorel n-a stat o clipă pe gânduri, a apucat ciocanul de bucătărie și l-a trăsnit în cap. Abia când tata a căzut jos, adolescentul s-a dezmeticit.

***

Gherman a murit pe loc. Mama i-a instruit pe copii să nu spună nimănui cum a fost. Ei dormeau, când au venit la bucătărie tata era mort.

La sosirea poliției, Viorel încă mai era în blocaj emoțional. Adela a povestit cum s-a întâmplat.

Expertiza medicală a constatat că moartea bărbatului a survenit nu de la lovitura ciocanului, Gherman se lovise în cădere la tâmplă de colțul mesei. (Lina G.)


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md