Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Idei de afaceri ce pot…

Idei de afaceri ce pot fi pornite cu investiții mici: Ferma de curcani

Sunt puţine afaceri agricole ce pot fi lansate cu sume mici, dar care pot aduce un profit atrăgător. De aceea, ne-am propus, săptămânal, să venim cu o idee de afacere ce poate fi pornită cu investiţii nu prea mari. Însă, este nevoie să ţinem cont că succesul lor depinde de câţiva factori importanţi, cum ar fi: experienţa micului fermier, găsirea unei pieţe de desfacere, lipsa unei concurenţe puternice în zonă şi, bineînţeles, priceperea antreprenorului de a-şi dezvolta acel business.

Următoarea afacere despre care vă vom povesti este creşterea curcanilor. Ferma de curcani poate fi o afacere agricolă profitabilă chiar dacă efectivul de păsări nu este prea mare, însă acestea trebuie hrănite corect, pentru că pe piaţă a rămas loc doar pentru fermierii care produc carne „curată”. Creşterea curcanilor este puţin mai grea şi mai costisitoare decât cea a găinilor, însă, dacă le oferi o atenţie sporită, atunci vei avea un venit bun.

Adăposturile pentru păsări pot fi construite din carton sau plasă de sârmă. E foarte important ca toate spaţiile unde vor locui puii să fie igienizate şi dezinfectate, chiar dacă în acelaşi spaţiu au locuit alte generaţii de pui sănătoşi. În ţarc se vor instala radiatoare pentru a încălzi spaţiul şi becuri pentru iluminarea corespunzătoare, iar ca aşternut se poate folosi rumeguş.

Pentru a creşte aceste păsări, ai nevoie de ouă pentru incubator sau de pui mici.

Odată ce curcanii au ajuns în săptămâna 5/6, poţi decide pentru ce îi vei creşte: pentru ouă sau pentru carne. O curcă va depune ouă o perioadă de 24 de săptămâni, timp în care va depune între 90 şi 110 ouă/pasăre. Perioada de incubaţie a unui ou de curcă este de 28 de zile. E foarte important ca mediul în care trăiesc femelele, dar şi cel în care sunt depozitate ouăle, să fie curat, pentru a se evita transmiterea unor viruşi patogeni. După prima zi în care au fost puse la incubator, ouăle trebuie întoarse. După cele 28 de zile, puii pot fi crescuţi în adaposturi speciale, separându-se masculii de femele, deoarece există diferenţe de creştere între cele două sexe.

În cazul în care observi semne de agresivitate şi de canibalism, se recomandă folosirea unor mici plăcuţe rotunde, de culoare verde sau multicoloră. În felul acesta puii se vor certa pentru plăcuţă şi nu-şi vor ciuguli penele.

În prima lună de viaţă curcanii au nevoie de multă căldură. Este foarte important să le asiguraţi o temperatură constantă, între 25 şi 30 de grade Celsius. Deşi curcanii sunt capabili să reziste la temperaturi scăzute, de până la -15 grade, totuşi, pentru a putea obţine un venit din creşterea lor, este necesar de a-i menţine într-un mediu mai confortabil.

Al doilea lucru important este faptul că trebuie asiguraţi cu o hrană adecvată. Curcanii au nevoie de multă proteină, adică în mâncarea lor este bine dacă este introdusă soia, mazărea sau floarea-soarelui. Astfel, hrana lor trebuie să conţină 65% porumb şi grâu, 23% – mazăre şi 12% – floarea-soarelui/soia. Această hrană le va asigura energia necesară, dar şi proteina care îi va ajuta să crească sănătoşi. Un lucru extrem de important este că nu trebuie să le daţi niciodată apă rece. Apa trebuie să fie proaspătă şi la temperatura camerei.

Totodată, adăpătorile trebuie igienizate de două ori pe zi şi dezinfectate săptămânal. Oţetul de mere adăugat în apă inhibă dezvoltarea bacteriilor. Începând din prima zi de viaţă, adăugaţi două linguri de oţet de mere la cinci litri de apă.

De asemenea, pentru a vă asigura că aveţi curcani rezistenţi şi sănătoşi, puteţi să le înmuiaţi picioarele în spirt în primele cinci zile de viaţă. Le ţineţi picioruşele în spirt timp de 5—10 secunde. Pentru viermii intestinali le puteţi da din a treia zi de viaţă câte un bob de piper pe zi, timp de 10 zile.

Durata ciclului de creştere a unui curcan pentru carne este de aproximativ 24 de săptămâni. Primele şase săptămâni reprezintă perioada de creştere, iar ultimele reprezintă perioada de îngrăşare. Această durată depinde de rasa pe care o creşteţi, de condiţiile pe care le puneţi la dispoziţie puilor, de furaj etc.

În primele 2—3 săptămâni, puii încă nu se orientează bine şi de aceea au nevoie de o sursă permanentă de lumină. După primele 3 luni de viaţă se poate introduce sursa naturală de lumină.

T.B.