22:24:16 19.04.2024
Stiri

Cinci luni de IZOLARE TOTALĂ pentru Filat. Ce informații deține ex-premierul și când le va face PUBLICE

Politică 13.03.2016 13:41 Vizualizări9132 Autor: Ziarul National
Cinci luni de IZOLARE TOTALĂ pentru Filat. Ce informații deține ex-premierul și când le va face PUBLICE


„Ne aflăm într-o ședință de judecată care, în mod normal, ar fi trebuit să fie publică. Noi considerăm că, prin aceste încălcări procedurale și prin aceste violări ale drepturilor domnului Vlad Filat, se încearcă cumva a se izola această persoană, pentru a nu face publice mai multe informații pe care le deține, în primul rând. În al doilea rând, dacă acest proces ar fi public, probabil, acei martori, care fac declarații cumva necredibile în fața instanței, ar putea fi judecați de către societate și, probabil, ar apărea o altă concluzie despre vinovăția sau nevinovăția domnului Filat”, a declarat avocatul politicianului, Igor Popa, într-un interviu acordat pentru Europa Liberă.

Potrivit lui Popa, principalul martor în acest dosar, Ilan Șor, a fost tot timpul nesincer și este victima unor măsuri de constrângere din partea celor care l-au vrut pe Filat cu orice preț la pușcărie.

„Mă refer aici la îndemnuri sau promisiuni de a fi absolvit de anumită răspundere penală, cu condiţia că face anumite declaraţii. Noi presupunem aceasta. Pentru că, atunci când vine un martor în instanţa de judecată, nu doar asculţi cu urechile ce spune el, te uiţi la comportamentul lui, la manifestarea de personalitate, la reacţia asupra întrebărilor. Martorul Șor a admis multe semne care ne fac să credem că declaraţiile lui sunt nesincere şi neautentice. Domnul Șor şi-a permis să numească cu anumite cuvinte necenzurate anumite persoane din anturajul lui Vlad Filat. Noi considerăm că această reacţie la întâlnirea cu Vlad Filat a dat dovadă, încă o dată, de faptul că are ce să ascundă. Ştiţi cum se spune, qui s'excuse s'accuse”, menționează avocatul.

Popa s-a referit și la rechizitoriul procurorilor, care spun că Filat ar fi luat mită de la Șor: „Noi considerăm în continuare că Vlad Filat este o persoană nevinovată. Cele 40 de milioane, la care se face referire în rechizitoriu, nu reprezintă nimic altceva decât o sumă extrasă din anumite operaţiuni bancare, pe care le-a făcut Ilan Șor. Dar aceşti bani nicidecum nu reprezintă o remunerare ilicită pe care ar fi dat-o lui Vlad Filat. O bună parte din aceşti bani reprezintă şi suma creditului acordat de către anumite companii, pe care le deţine Șor şi, repet, aceşti bani nu sunt sub formă de remunerare, dar sunt sub formă de împrumuturi. Sunt multe nuanţe legate de încadrarea juridică a faptelor care sunt incriminate lui Filat. Pentru ca infracţiunile de corupere pasivă şi trafic de influenţă să poată fi dovedite, trebuie să întrunească anumite elemente. Şi cel mai principal, probabil, element constitutiv ar fi ca procurorii să demonstreze că un funcţionar a primit o remunerare ilicită, o mită, pentru a face ceva, pentru a emite un act, pentru a acorda un serviciu. Or, atunci când acest funcţionar nu prestează un astfel de serviciu, şi mai mult ca atât, remunerarea oferită nu reprezintă mită, dar este un cadou sau un împrumut, aceasta nu este infracţiune”.

De asemenea, avocatul a punctat că furtul miliardului din sistemul bancar nu are nimic în comun cu ce i se incriminează lui Filat. „În primul rând, vreau să fac o remarcă generală. Acel furt al miliardului, care, până la urmă, s-a transformat într-un mit, şi cauza penală pornită împotriva lui Vlad Filat nu au nimic în comun. Aceste acuzații sunt nefondate și, probabil, fac parte dintr-un scenariu mai larg. Pentru că s-a încercat, de-a lungul timpului, să se inducă o percepţie faţă de oamenii din R. Moldova că Vlad Filat este vinovat. Deja se dădeau şi ani. Cineva spunea că domnul Filat va sta în puşcărie 15 ani. Or, aceasta este total absurd. Şi ce au făcut procurorii prin acea conferinţă de presă, prin care au ieşit şi au spus că există suficiente probe de a considera că domnul Filat este vinovat, aceasta este o încălcare gravă a principiului prezumţiei nevinovăţiei”, a declarat avocatul pentru aceeași sursă.

Avocatul lui Vlad Filat a explicat de ce clientul său nu a făcut încă dezvăluirile pe care le-a promis pe 15 octombrie de la tribuna Parlamentului. „Vlad Filat, din câte am comunicat cu dumnealui, a refuzat să ofere declaraţii în privinţa anumitor persoane, deoarece dumnealui nu avea încredere în procurorul general, Corneliu Gurin. Dânsul ne-a promis că, atunci când va fi numit un nou procuror, dumnealui va face declaraţii, dacă va fi cazul, şi denunţuri, prin care va explica cu lux de amănunte cine, de fapt, se face vinovat de furtul miliardului. Să ştiţi că, în opinia mea, atunci când o persoană este deţinută arbitrar în condiţii mizere, umilită, şi, în acelaşi timp, este nevinovată, acea persoană devine mult mai puternică şi aceasta îi oferă posibilitatea să facă un nou salt în politica moldovenească. Nouă ne-a comunicat domnul Vlad Filat că pregăteşte o informaţie consistentă, are nevoie de timp, pentru că dumnealui nu vrea să facă anumite afirmaţii neprobate, el vrea să se bazeze doar pe informaţie care conţine anumite elemente factologice. Şi sunt sigur că, în timpul apropiat, veţi afla personal din sursa primară”, a conchis avocatul Popa.

Amintim că procurorul Adriana Bețișor a menționat anterior că există probe concludente care ar demonstra vinovăția lui Vlad Filat. Tot ea a spus că nu este de acord ca procesul de judecată să fie public, deoarece acest lucru l-ar avantaja pe Vlad Filat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md