Actualitate

Discursul noului Guvernator BNM

Acesta urmează să ocupe fotoliul de șef al Băncii Centrale pentru următorii şapte ani, începând cu data de 11 aprilie.

În faţa deputaţilor, Cioclea a declarat că îşi doreşte ca la sfârşit de mandat să lase în urmă un sistem bancar modernizat şi o economie prosperă.
„Vreau să fiu guvernatorul unui nou sistem bancar. Scopul meu e ca la sfârşit de mandat să fie un sistem bancar absolut modernizat, cu investitori străini şi cu o creştere economică. Ştiu că guvernatorul va fi judecat după stabilitatea valutei naţionale. Şi am şi eu mândria mea, nu vreau să plec peste hotare ca reprezentant al celei mai sărace ţări. Vreau ca economia RM să crească”, a mărturisit Sergiu Cioclea.

În timp ce grupul deputaților social-democrați, democrați, liberal-democrați și liberali au votat candidatura acestuia la funcția de Guvernator al BNM, fracțiunea PSRM nu a susținut candidatura acestuia, motivând că nu ar deține calitățile necesare redresării sectorului financiar bancar moldovenesc.

La fel și deputații comuniști nu au susținut candidatura lui Cioclea. Liderul comuniștilor Vladimir Voronin i-a reproșat acestuia că ar deține mai multe cetățenii, inclusiv cea a României.

„Aveți cetățenia și altor țări. De regulă trebuie de depus jurământ. Dacă cumva se întâmplă ceva noi în care țară vă găsim? Nu ar fi corect să renunțați la cetățenii? De ce vă trebuie personal atâtea cetățenii”, a întrebat Vladimir Voronin.

În replică Sergiu Cioclea a menționat că cetățenia României este o redobândire, una de suflet, chiar dacă nu are nici pașaport, nici buletin de identitate românesc, adăugând că în întreaga sa activitate s-a folosit doar de cetățenia Republicii Moldova.

În vârstă de 42 de ani, Sergiu Cioclea are triplă cetăţenie, inclusiv franceză şi română, şi este stabilit de mai bine de 17 ani la Paris. În tot acest timp, a activat în cadrul uneia dintre cele mai mari bănci franceze în calitate de șef al Departamentului Finanţe Corporative.

Fotoliul de şef al Băncii Naţionale a devenit vacant după ce, în septembrie 2015, Dorin Drăguţanu şi-a anunţat demisia, invocând presiuni politice.

Sursa: radiochisinau

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *