Sondajul Universităţii din Edinburgh a fost efectuat în ianaurie şi februarie în Franţa, Germania, Irlanda, Polonia, Spania şi Suedia pe un eşantion de 8.002 persoane, dintre care majoritatea speră că vecinul lor va rămâne în UE după referendumul în această chestiune care va avea loc pe 23 iunie în Marea Britanie.

Potrivit studiului, majoritatea francezilor (53%) doreşte organizarea un referendum privind locul ţării lor în UE, după modelul britanic. Chiar dacă, în cazul unei consultări populare, votul în favoarea menţinerii Franţei printre Cei 28 ar ieşi învingător cu 45% pentru, faţă de 33% împotrivă şi 22% indecişi.

În schimb, „se pare că rezultatul ar înclina puternic în favoarea UE în Germania, Polonia, Spania şi în Irlanda”, indică ancheta.

De asemenea, francezii sunt cei mai puţin numeroşi (40%) care consideră un lucru bun menţinerea Marea Britanii în UE, 20% având chiar o părere proastă despre rolul britanicilor.

Spaniolii sunt cei mai fervenţi partizani ai menţinerii britanicilor printre Cei 28 (81% pentru), urmaţi de polonezi (80%), irlandezi (79%) şi germani (73%). Sprijinul francez este mai redus (56%), 44% dorind excluderea din UE a fostului lor rival.

„În Franţa şi Germania, aproape o cincime dintre cei chestionaţi sunt de părere că apartenenţa Marii Britanii la UE este dăunătoare, proporţia cea mai ridicată din toate ţările”, subliniază raportul.
Irlandezii, polonezii şi suedezii au, în schimb, o percepţie pozitivă despre vecinul lor britanic (68%, 66% şi, respectiv, 65%).

În ce priveşte referendumul britanic, sondajele lasă se prevadă că rezultatul va fi strâns.