Cum a transformat moda conservatoare un cioban turc în miliardar

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Retailerul LC Waikiki a crescut constant în ultimii ani, devenind astăzi cel mai de succes brand de modă al Turciei. Cu o abordare care satisface atât gusturile musulmanilor tradiţionalişti, cât şi pe ale celor mai puţin conservatori, Waikiki şi-a ridicat valoarea acţiunilor de patru ori faţă de cel mai apropiat competitor, scrie Bloomberg Business.

Fondat în Franţa în 1985 şi denumit după o insulă Hawaiiană, brandul Waikiki a fost reinventat în Turcia de cei doi patroni de origine musulmană, „zdrobind” atât rivalii de pe plan local, cât şi pe cei internaţionali pe piaţa turcească de fast-fashion. Potrivit statisticilor, aproximativ 80% dintre consumatorii turci de modă au intrat în magazinele Waikiki, un astfel de procent fiind întâlnit până acum numai în cazul lanţului Walmart din Statele Unite.

În ciuda problemelor cu care s-a confruntat economia turcească, profiturile Waikiki au crescut anul trecut cu 24%, ajungând la 7 miliarde de lire turceşti şi transformându-l, astfel, pe Mustafa Kucuk, deţinătorul a 39% din companie, în miliardar. Potrivit indexului Bloomberg Billionaires, acţiunile omul de afaceri recunoscut pentru trecutul în care a fost cioban, valorează în prezent 1,7 miliarde de dolari, în vreme ce, cele 9 procente ale lui Vahap Kucuk se ridică la aproximativ 400 de milioane de dolari.

Deşi au împânzit cu magazine întreg teritoriul turcesc, conducerea Waikiki a dus o politică de expansiune agresivă şi dincolo de graniţe, cele mai multe outleturi apărând în Rusia, Asia Centrală şi statele Golfului Persic, precum Qatar, Kuweit şi Emiratele Arabe Unite. Dacă în prezent brandul numără 413 magazine deschise pe plan local şi 200 în afara ţării, pentru 2016 aceştia au plănuit să se extindă cu alte 30 de locaţii autohtone şi 100 la nivel internaţional. „Ne-am propus ca misiunea şi motto-ul nostru să fie acelea că oricine merită să fie îmbrăcat bine, fie că este de aici, sau de dincolo de graniţe”, a explicat preşedintele companiei Vahap Kucuk.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...