Somnul de weekend ar putea fi extrem de dăunător

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Studiile precedente, cu privire la orele de somn a personalor care au un job cu orar fix, au demonstrat că modificarea orelor de somn nu este deloc bună pentru sănătate, iar noile cercetări relevă faptul că chiar şi cele mai mici schimbări pot fi dăunătoare.

Schimbările în rutina de somn ar putea creşte riscul bolilor de inimă şi diabet. Chiar şi modificări minore în programul de somn ar putea fi o problemă, aşa că dacă intenţionaţi să modificaţi ora pentru alarmă în această vacanţă, mai bine lăsaţi-o să se potrivească cu ora setată pe tot parcursul perioadei de lucru.

În studiul realizat de Universitatea din Pittsburgh, 447 bărbaţi şi femei au fost rugati sa poarte dispozitive de monitorizare a somnului şi să completeze chestionare cu privire la orele lor de somn şi obiceiurile alimentare. Rezultatele au aratat că aproape 85 % dintre participanţi au avut un punct de mijloc al somnului întârziat. La jumătatea ciclului somn, în zilele lor de odihnă, cei mai mulţi dintre ei dormeau în momentul când, în timpul săptămânii de lucru, ar fi trebuit să fie la birou.

Dar pe lângă asta, studiul a constatat ca cei care au de dormit mai mult în week-end, cauzând o neconcordanţă mai mare în programele lor de somn, au înregistrat un profil mai sarac de colesterol, o circumferinţă a taliei mai mare, un indice de masă corporala mai mare şi o rezistenţă mai mare la insulină decât cei care s-au trezit la aceeaşi oră în fiecare zi a săptămânii. Această legătură a persistat chiar şi atunci când alţi factori, inclusiv aportul de calorii şi de exerciţii fizice, s-au luat în calcul.

„Acest decalaj al orelor de somn se referă la nepotrivirea dintre ritmul circadian şi biologic al unui individ şi programele lor de somn impuse social”, a explicat unul dintre cercetători, Patricia M. Wong.

Potrivit cifrelor şi datelor din raportul Societăţii de Endocrinologie, mai mult de 29 de milioane de adulţi din SUA au diabet zaharat şi 35,1 % dintre adulţii din SUA sunt obezi, iar încercarea de a schimba modele de somn are o probabilitate mică să îmbunătăţească aceste cifre.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...