„Afacere” cu droguri, destructurată de poliție! Pastilele ajungeau în Moldova împreună cu coletele din Italia și Franța

Trei membri ai unei grupări infracționale, printre care și o femeie,  cu vârste cuprinse între 34 şi 45 de ani, domiciliați în municipiul Chișinău, au ajuns pe mâna oamenilor legii fiind suspectați de comercializarea ilegală a drogurilor.

Ca urmare a investigațiilor efectuate, polițiștii au stabilit că suspecții, au organizat o filieră de contrabandă cu substanțe narcotice și anume ”Suboxon”, care ajungeau în țară prin intermediul transportatorilor de colete din Italia și Franța. Activitatea criminală a grupului era desfășurată pe teritoriul municipiului Chișinău, însă substanțele psihotrope erau răspândite pe întreg teritoriul țării, prin intermediari.

Astfel, timp de două luni, grupul criminal a efectuat 19 expedieri a coletelor în Republica Moldova, în care se conțineau de la 50 până la 100 de pastile psihotrope. Aici, acestea erau realizate la prețul mediu de 600 de lei o pastilă. Valoarea minimală a pastilelor pe piața tenebră din Republica Moldova constituie 570 mii de lei.

În cadrul investigațiilor efectuate de forțele de ordine s-a stabilit că coletele erau expediate de către un membru al grupării criminale, cetățean al Republicii Moldova, stabilit cu traiul în Italia, orașul Roma, consumator de droguri.

Recent, acesta, a transmis un colet care conținea produse alimentare și obiecte de igienă personală, iar printre acestea erau ascunse și blistere care conțineau pastilele psihotrope.

Astfel,  coletul a fost primit de  o persoană minoră, la indicația mamei sale și  transportat acasă. În timpul despachetării acestuia, femeia a fost reținută de  poliție.

La domiciliul acesteia, polițiștii au  depistat 64 blistere ce conțineau 37 de pastile psihotrope de tip „Suboxon” asemănătoare cu cele psihotrope după ambalaj, însă fără imprimarea denumirii, fiind decupate câte una separat, mijloace financiare obținute din realizarea  substanțelor, înscrisuri de ciornă, telefoane mobile, precum și alte obiecte care vor servi în calitate de probă în cadrul cauzei penale.

Totodată, au fost efectuate percheziții și la domiciliile celorlalți  membri al grupului, intermediari în realizarea drogurilor, unde au fost depistate și ridicate mijloace bănești obținute din realizarea drogurilor achiziție de control telefoane mobile, seringi și alte dispozitive destinate consumului de droguri.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de ”Circulația ilegală a substanțelor narcotice, psihotrope sau a analoagelor lor în scop de înstrăinare” se pedepsesc cu închisoare de la 7 la 15 de ani.

În majoritatea țărilor din Uniunea Europeană „Suboxonul” este introdus în programul de tratament substitutiv pentru dependenţa de opiacee, de aceea acesta poate fi achiziționat în farmacii cu prezentarea unei rețete.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.