Nume
Parola
Vizualizări: 4142
Reciclarea începe la Bălți
Bălți, 12 Martie 2016 — Centrul de Resurse pentru Educație Ecologică “Școala Verde”, care activează în cadrul asociației „Caroma Nord”, lansează proiectul „Cîștigăm cînd Reciclăm” cu suportul Copului Păcii în Moldova.

Proiectul implică instituțiile de învățământ din municipiul Bălți și din localitățile învecinate în activități legate de protecția mediului, axate pe utilizarea eficientă a deșeurilor.

Evenimentul de lansare are loc la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, unde paticipă reprezentanti ai liceelor și școlilor, elevi, voluntari ai Corpului Păcii în Moldova, șeful direcției Agenției Ecologice Bălți, jurnaliști de la ziarul local SP.

Proiectul începe cu un eveniment de formare a tinerilor cu privire la reciclare și importanța acesteia, trainerul venind din partea „EcoVisio” Chișinău, care va facilita formarea pentru 50 de studenți.

Un studiu realizat de asociația ”Caroma Nord” în 2015 a arătat că 65% din populație nu reciclează sau cunoaște beneficiile reciclării, iar 89% dintre intervievați ar recicla sau folosi de un operator dacă ar exista un astfel de serviciu.

Cum acest proiect va soluționa problema dată?!

Acest proiect va cuprinde două laturi - cea educațională și cea practică, cu scopul de a îndemna comunitatea să recicleze. Aspectul educațional va consta în două etape de formare: un training dedicat reciclării pentru 50 de studenții de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, care vor oferi aceeași formare elevilor din 8 școli din municipiul Bălți și din satele învecinate, Sîngureni și Corlăteni.

A doua etapă a proiectului va consta dintr-o competiție între cele 8 școli participante în proiect pentru colectarea plasticului, hârtiei și cartonului. În fiecare școală participantă vor fi instalate containere pentru reciclare.

Pentru materialul colecat și reciclat, școlile vor primi diplome și un premiu bănesc, ceea ce va sprijini în continuare activitățile ecologice.

Școlile câștigătoare vor fi onorate cu titlul „Școli-Verzi pentru viitor”.

Competiția oferă o nouă modalitate pentru elevi de a se implica în dezvoltarea comunității, sprijinină atît interesele elevilor și profesorilor, cît și procesul de reciclare a hârtiei, materialelor de plastic și carton.

Programul dat va fi primul pas în implicarea elevilor și a comunității în domeniul reciclării, care va îmbunătăți starea actuială a orașului Bălți.

Cu tineri instruiți, parteneri dedicați, și containerele instalate în oraș, acest vis poate deveni realitate.

Acest proiect se desfășoară datorită colaborării cu două întreprinderi din municipiul Bălți; „Sarob Productions” și „FinPlast-Prim”, care s-au asociat cu Centrul de Resurse pentru Educație Ecologică “Școala Verde” pentru a susține proiectul și alte activități ce vizează educaţia şi conştientizarea publicului.