07:48:02 24.04.2024
Stiri

A MURIT regina atletismului românesc. Iolanda Balaş Soeter s-a stins din viaţă

Sport 12.03.2016 16:46 Vizualizări1725 Autor: Ziarul National


A MURIT regina atletismului românesc. Iolanda Balaş Soeter s-a stins din viaţă

Multiplă recordmană mondială şi olimpică, Ioli mai are în palmares şi două medalii de aur la campionatele europene de atletism de la Stockholm în 1958 şi Belgrad în 1962, precum şi o medalie de argint la Berna în 1954. A fost preşedinta Federaţiei Române de Atletism între 1988 şi 2005, de numele ei legându-se construirea actualului sediu al FRA, dar şi amenajarea mai multor piste de atletism.

Iolanda Balaş a fost un nume uriaş, o persoană de o căldură impresionantă. Şi-a dedicat viaţa atletismului şi chiar şi în ultimul an, când deja avea probleme medicale, gândurile ei se îndreptau tot spre atletism.

„Dacă mă uit în buletin, nu-mi prea vine să cred. Totul a curs atât de repede. Acum mă cam chinuieşte un diabet, ca să nu vă mai zic despre tendonul meu parţial rupt de la piciorul de bătaie, dar de vreo două luni m-am ales şi cu o răceală zdravănă în sala de atletism şi am făcut o pneumonie dublă! Şi două luni n-am putut ieşi din casă, am stat numai cu antibiotice lângă mine. Asta-i vârsta, nu avem ce face. Încerc în schimb să nu stau acasă degeaba, să am o preocupare cât de cât.

Mă concentrez pe revista noastră de atletism şi sunt foarte mândră că ea există, fiindcă în general se vorbeşte prea puţin despre atletism. Şi nu numai despre atletism, de fapt. Presa sportivă, iertaţi-mă dacă critic, în afară de fotbal, nu mai are nicio altă temă”, spunea Iolanda într-un interviu acordat în vara anului trecut Revistei Sport in România.

ProSport a stat de vorbă cu mai multe personalităţi din sport după cumplita veste.

Gabi SZABO: „Una dintre puţinele femei care păstra un echilibru de eleganţă în sportul românesc"

"Rămăsese una dintre puţinele persoane care au ţinut un echilibru de eleganţă, de frumuseţe, de execelenţă, de bunătate, de puritate în sportul românesc. Sunt tristă! Dacă am ajuns să lucrez în sport, se datorează acestei femei care mi-a fost mentor. A fost unica femeie care atunci când am plecat din minister mi-a zis: "Găbiţă dragă, cu ce te ajut acum!?"

Ilie NĂSTASE: „O cunosc de când aveam 5 ani. Eu mă antrenam la tenis, la Progresul. Ioli s-a născut o doamnă"

"Aveam 5 ani când am cunsocut-o. Eu jucam tenis la Progresul, iar pe ea o vedeam cum se antrena. Eram fascinat cum reuşea să ajungă la o asemenea înălţime prin forfecarea picioarelor. Ce tehnică avea! Ioli s-a născut o doamnă! A fost o adevărată doamnă, a făcut pista pe Tineretului, tribiuna, a făcut multe! Şi toţi aceşti oameni care ne conduc ar trebui să ia exemplu de la personalitatea lui Iolandei. Am fost colegi toată viaţa la Steaua şi avea o vorbă bună pentru fiecare"

Elisabeta LIPĂ: „Mi-e inima grea de vestea pe care am aflat-o. Un om de o bunătate impresionantă"

"Mi-e inima grea de vestea pe care am aflat-o. S-a stins din viaţă marea campioană! Am pierdut un simbol al atletismului românesc şi al întregii Românii, un om extraordinar, de o caldură şi o bunătate impresionante! Dumnezeu să te odihnească, Ioli!"

Maricica PUICĂ: „A fost un om bun, un om blând"

"Pentru toată lumea a fost un exemplu, a luat medalii, a realizat recorduri mondiale. A fost un om bun, un om blând. A ajutat cât a putut, a făcut pentru atletismul românesc un stadion un sediu al federaţie, sunt multe exemple bune de luat de la un fost campion olimpic"

Ionela TÎRLEA: „Am rămas într-o deplasare cu ea la Budapesta, doar noi două! Aveam 20 de ani şi mă mândream că toată lumea o oprea pe stradă"

"Am rămas într-o deplasare la Budapesta, eram doar eu cu ea. Eu aveam 20 de ani, era prin 1997. Mă simţeam foarte mândră pentru că toată lumea o admira. Pe stradă, în hotel, la stadion. Le-am povestit tururor apropiaţilor despre acele zile. Dumneau s-o odihnească!"

Nicoleta GRASU: „Este simbolul nostru!"

"Este simbolul nostru. Nu-mi vine să cred că s-a întâmplat aşa ceva într-i zi posomorâtă ca asta. A lăsat multă istorie în atletismul românesc şi în sportul mondial. A fost un model pentru noi toţi, iar săriturile ei ne-au făcut să înţelegem că nimic nu este imposibil în sport. Dumnezeu s-o ierte".

Dumitru SPÎRLEA: „Linişte! Doamna Ioli se înalţă la cer printre celelalte stele"

"Fiul ei este vecin cu mine, azi-dimineaţă m-am văzut cu el. Am dat ochii cu domna Ioli când era în activitate. Crainicul striga: Linişte! Sare Iolanda Balaş!". Acum ţin un moment de reculegere şi aş spune: "Linişte! Doamna Ioli se înalţă la cer printre celelalte stele. Valoarea şi demnitatea sunt două trăsături cu care a impresionat mereu".


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md