15:14:28 19.04.2024
Stiri

„Londra” Chișinăului // Cum ARĂTA unul dintre cele mai RENUMITE hotele de altădată

Social 12.03.2016 10:01 Vizualizări3055 Autor: Victoria Bortă


„Londra” Chișinăului // Cum ARĂTA unul dintre cele mai RENUMITE hotele de altădată

Perpetuare // În registrul monumentelor ocrotite de stat, hotelul „Londra” se poate include ca „o construcție postbelică a realismului socialist”.

Se află la intersecția străzilor Pușkin și Mitropolitul Varlaam și este un loc prin care trec de nenumărate ori locuitorii Chișinăului. Unii se așază pe băncile de peste drum, alții intră în pizzerie să guste din deliciile italiene, dar puțini se întreabă ce găzduia această clădire mai mult de un secol în urmă.

Deși nu este inclusă în registrul monumentelor ocrotite de stat și de-a lungul anilor și-a tot schimbat destinația, fiind ba magazin, ba filială de bancă, totuși din aceleași pietre a fost zidit inițial hotelul „Londra”.

Construit în casa unui proprietar

Acesta şi-a început activitatea la sfârşitul anilor ’80 ai sec. al XIX-lea în casa proprietarului Gherş Şilkrot, amplasată în acea perioadă la intersecţia străzilor Puşkin şi Gostinnaia.

Mai târziu, hotelul a fost electrificat, apoi conducătorii acestuia au intervenit şi în structura clădirii. Astfel, bucătăria a fost transferată la parterul blocului central, ocupând două odăi spaţioase, bine dotate, în apropiere de restaurant.

Ulterior, în urma unui control, efectuat de o comisie în frunte cu inginerul Gheorghe Cupcea, a fost stabilit că, după reparaţiile întreprinse, hotelul „Londra” corespunde normelor tehnice şi sanitare, inclusiv celor antiincendiare, primind aprobarea de a-şi continua activitatea.

Oaspeții Chișinăului

Acest hotel era unul dintre localurile cele mai preferate de către oaspeţii importanţi ai Chişinăului, fiind și unul dintre cele mai cunoscute după hotelul „Suisse”.

Potrivit istoricilor, aici se oprise, înaintea războiului din Bulgaria, poetul Hristo Botev, pregătind viitorii voluntari bulgari, iar când a vizitat Chişinăul pentru o singură noapte, hotelul i-a găzduit pe tânărul poet Vladimir Maiakovski şi confraţii lui futurişti.

La începutul lui iulie 1941, clădirea a fost aruncată în aer de către comandoul NKVD-ului şi distrusă în aşa măsură, încât n-a mai putut fi refăcută. Arhitectul Alexei Şciusev, care peste cinci ani reproiecta Chişinăul, a construit în locul hotelului un bloc locativ.

Distrusă complet

Întrucât clădirea nu s-a păstrat nici măcar parțial, aceasta nu a fost inclusă în registrul monumentelor ocrotite de stat, dar se poate include ca „o construcție postbelică a realismului socialist, deoarece clădirea are mai mult de 40 de ani și prezintă interes”, menționează Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor (AIRM) din cadrul Ministerului Culturii.

Despre distrugerea centrului istoric ne povestește și Ludmila Năstase, directoarea Casei-muzeu „Alexei Șciusev” din capitală.

„În prezent, autoritățile așteaptă ca unele clădiri istorice să se ruineze și în locul lor să fie construite edificii noi, atunci însă s-a întâmplat altfel. Acest hotel a fost distrus mai mult de 70% și era imposibil de restaurat”, consideră specialista.

Hoteluri de lux

Pe lângă hotelul „Londra”, în acea perioadă au mai fost și alte hoteluri, care au rămas doar în arhive.

Cel mai luxos la acea vreme era hotelul „Palas”, amplasat la intersecţia străzilor Alexandrovskaia şi Kupeceskaia, actualul bulevard Ștefan cel Mare şi Sfânt colţ cu strada Vasile Alecsandri.

Edificiul avea patru nivele cu 120 de odăi, restaurant, cafenea, ascensor, telefon, dar și telegraf. Deși la momentul actual servirea meselor în odaie și rezervarea biletelor la transport este ceva firesc, pe atunci acestea însă erau o noutate. Ulterior, clădirea a avut aceeași soartă ca și hotelul „Londra”, ambele fiind distruse în cel de-al Doilea Război Mondial.

Număr dublu

Lanţul hotelier al Chişinăului s-a completat în acea perioadă cu noi edificii cu pretenţii de cea mai înaltă clasă. La începutul sec. al XX-lea, în Chişinău funcţionau aproximativ douăzeci de hoteluri, construcții moderne, cu un aspect arhitectonic deosebit, care ofereau servicii de înaltă calitate.

Potrivit istoricilor, din multitudinea de hoteluri ale Chişinăului, cele mai reprezentative rămâneau trei, „centrale”: „Londra”, „Suisse” şi „Palas”, aici fiind repartizaţi să locuiască şi o parte din deputaţii Sfatului Ţării.

Acum, numărul hotelurilor și serviciilor hoteliere s-a dublat, astfel încât locațiile de odinioară rămân valoroase doar pentru filele „de aur” ale istoriei chișinăuene.


Stiri relevante
Top stiri

Actualitate
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md