În 2008, pentru a putea beneficia de susţinere financiară din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI), Guvernul Republicii Moldova a decis să scoată la privatizare BEM. Cota de 56,13% deţinută de stat urma să fie vândută unui investitor strategic selectat în cadrul unui concurs internaţional.

Cioclea, reprezentant BNP Paribas Corporate

Anunţul privind lansarea concursului de selectare a unui consultant financiar pe marginea privatizării BEM a fost publicat în martie 2008 în cotidianul britanic Financial Times. Pentru acesta, Guvernul a achitat 11 592 lire sterline (circa 248 mii lei la cursul de atunci – n.r.). Ulterior, statul a mai plătit 8 290 lire sterline (circa 170 mii lei – n.r.) pentru publicarea repetată a anunţului.

La concurs au participat BNP Paribas Corporate & Investment Banking (Franţa), GALT& Traggart (Georgia), HSBC Bank (Marea Britanie) şi un consorţiu din trei companii – Agenţia Estimator-VM (Moldova), IAAG Consultoria (Spania) şi Agenţia MEINL Advisories (Austria). Detalii, AICI

Învingător a fost declarată compania franceză – BNP Paribas Corporate & Investment Banking. Contractul a fost încheiat pe 30 septembrie 2008, semnatarii fiind Igor Grigoriev, director al Agenţiei Proprietăţii Publice (APP) la acea vreme, şi proaspătul guvernator BNM, Sergiu Cioclea, director financiar pentru Rusia şi statele CSI a BNP Paribas.

Pentru serviciile de consultanţă, Guvernul urma să achite un onorariu fix de 170 mii de euro, din care prima rată de 51 mii (30% din total – n.r.) trebuiau achitaţi la data demarării serviciilor. Totodată, contractul prevedea şi un onorariu de succes pentru vânzarea acţiunilor şi urma să constituie 2,5% din valoarea tranzacţiei.

Continuarea investigaţiei pe RISE