„În 2014, Întreprinderea pentru silvicultură Chişinău, care este gestionarul fondului forestier cu acordul arendaşilor, au încheiat un acord de asociere pentru întreţinerea şi menţinerea spaţiilor forestiere cu Asociaţia de coproprietari în condominiu nr. 55/41. Astfel, conform prevederilor acordului, Asociaţia sus-numită are dreptul cu acordul gestionarului de a efectua lucrări de înverzire şi irigare a fondului forestier, amenajarea cu mobilier forestier corespunzător, garduri decorative şi căi de acces", se arată în răspunsul semnat de Ion Cebanu.


Surse din cadrul Ministerului Mediului au precizat pentru Anticoruptie.md că este vorba despre un acord adiţional, practică întâlnită în astfel de cazuri, care în realitate reprezintă o schemă pentru a acoperi acapararea ilegală a pădurilor.

Potrivit datelor cadastrale, teritoriul forestier îngrădit de către fostul deputat Botnari a fost luat în arendă de către firma Batami Grup la 2 iunie 2008. Ion Meleca, directorul firmei, a declarat anterior pentru că nu a dat nimic în subarendă şi nu ştie că i-a fost îngrădit o parte din terenul pe care îl arendează. Deşi a promis că va cere socoteală celor de la Moldsilva, ulterior Meleca ne-a spus că nu a reuşit să afle ce s-a întâmplat. Datele cadastrale mai arată că terenul pe care este construită casa lui Constantin Botnari nu este proprietate în condominiu.

Ancheta portalului Anticoruptie.md scotea la iveală că deşi oficial are venituri modeste, cât a fost deputat Constantin Botnari, care îl însoţeşte pe controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc la orice ieşire publică, a reuşit să-şi construiască la poalele pădurii de lângă Durleşti, suburbie a Capitalei, o locuinţă luxoasă, designul căreia aminteşte de Casa Albă de la Washington. O filmare cu drona arăta că terenul de circa 21 de ari, declarat în acte, i s-a părut cam mic pentru gospodărie, aşa că democratul a îngrădit alţi 40 de ari de pădure.