Instanţele judecătoreşti, reorganizate! În următorii 10 ani, în Moldova vor rămâne doar 15 judecătorii

În următorii 10 ani, în Moldova, din cele 50 de judecătorii existente vor rămâne doar 15. În plus, în perioada menţionată, judecătorii urmează să fie specializaţi pe domenii mai înguste, iar întregul sistem judecătoresc va fi digitalizat.

Prevederi în acest sens sunt incluse în proiectul Legii cu privire la reorganizarea sistemului instanţelor judecătoreşti, aprobat astăzi în prima lectură de Parlament.

Astfel, documentul propune reducerea numărului de instanţe, dar nu vizează curţile de apel. În plus, proiectul prevede reorganizarea judecătoriilor şi direcţionarea lor în alte instanţe, dar nu şi reducerea numărului de judecători.

Ministrul Justiţiei Vladimir Cebotari a declarat în plenul Parlamentului că astfel va fi eficientizat actul justiției, optimizată activitatea instanţelor, dar şi redus termenul de examinare a dosarelor. De asemenea, vor fi optimizate cheltuielile.

“Avem acum o problemă, deoarece un judecător poate începe ziua de lucru cu un dosar penal, apoi la amiază să aibă un dosar civil, iar spre seară un dosar din contenciosul administrativ. Acest proiect nu permite să reducem numărul de judecători”, a declarat ministrul Justiţiei Vladimir Cebotari.

Documentul prevede crearea a 15 instanţe judecătoreşti teritoriale de bază, care vor administra activitatea instanţelor aflate în subordinea lor.

Proiectul va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2017, iar reorganizările se vor face până 2027.

Dacă proiectul va fi adoptat și de către Parlament, Consiliul Superior al Magistraturii va trebui să asigure transferul magistraților în cadrul noilor instanțe și să organizeze concursurile pentru suplinirea funcțiilor de președinți și vicepreședinți ai judecătoriilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.