„Republicanii m-au acuzat de multe lucruri, dar să fiu găsit responsabil pentru alegerile lor primare şi pentru candidatul pe care îl vor alege pentru prezidenţiale este ceva nou. Dar nu voi accepta să validez ideea că această criză de nervi republicană care are loc este o consecinţă a acţiunilor mele”, a declarat Obama într-o conferinţă de presă comună cu premierul canadian Justin Trudeau.

Preşedintele democrat a arătat cu degetul atitudinea liderilor Partidului Republican în cursul ultimilor şapte ani, constând potrivit lui în încurajarea unei opoziţii sistematice şi frontale, în apărarea ideii conform căreia „orice compromis este o trădare” şi în tentativa de a se autoconvinge că „poziţii maximaliste sunt rentabile din punct de vedere politic”.

Potrivit lui Barack Obama, această atitudine a Partidului Republican a creat un mediu în care „cineva ca Donald Trump poate creşte în influenţă”.
„Cu siguranţă nu eu am contribuit la crearea acestui ton”, a adăugat el, referindu-se la faptul că nu el a lansat dezbaterea privind certificatul său de naştere.

Donald Trump, acum favorit pentru învestitura republicană la alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie, a condus mult timp tabăra celor care insistă asupra faptului că preşedintele american trebuie să fie născut în SUA.

Aceştia afirmau că Barack Obama, născut în Hawaii dintr-un tată kenyan şi o mamă americană, ar fi născut de fapt în străinătate şi nu ar fi eligibil pentru alegerile prezidenţiale americane. În 2011, Donald Trump l-a determinat pe Barack Obama să-şi facă public certificatul de naştere şi să susţină o conferinţă de presă pentru a pune capăt zvonurilor şi teoriilor conspiraţiei.

Obama a profitat de ocazie pentru a reafirma că „în numeroase subiecte”, precum imigraţia, poziţiile magnatului imobiliarelor nu ar fi „foarte diferite” de cele ale altor candidaţi.

„Dl Trump este poate pur şi simplu puţin mai provocator prin maniera în care se exprimă”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Cu acelaşi prilej, Obama a făcut apel la conservatorii care sunt tulburaţi de poziţia partidului „să reflecteze asupra politicii pe care o duc şi care face să existe circul la care am asistat”.

Barack Obama şi-a exprimat în mai multe rânduri convingerea că omul de afaceri din New York nu îi va urma la Casa Albă în 2017.