WSJ crede că Putin merită să fie poreclit „Vlad(imir) Ţepeş”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Cine este cel mai prost investitor din lume în ultimele 18 luni? Răspunsul nu trebuie să-l căutam mult – este președintele rus Vladimir Putin”, scrie într-un articol din The Wall Street Journal, Andy Kessler, fost manager de fond de hedging.

Conform autorului, Putin „din greșeală a pariat pe termen lung pe portofoliu energetic gigant și controlează prea multe active de materii prime. În plus, are o datorie uriașă, iar rata sa de schimb monetar este atât de paguboasă, că el merită porecla „Vlad Ţepeş” (în sensul cel care ia ţeapă, nu trage în ţeapă – n.r.). Este posibil că va trage la fund toată Rusia împreună cu el”.

Din punctul de vedere al lui Kessler, prețurile petrolului ar putea scădea la 20 de dolari și ceva pe baril, iar „energia este responsabilă de aproape un sfert din PIB-ul Rusiei”.

„Rubla rusească cade ca un sac de cartofi”, mai scrie autorul.

Cu toate acestea, Kessler găsește și „părți bune”. Datoria externă a Rusiei a scăzut de la 733 de miliarde de dolari la mijlocul lui 2014, la 515 miliarde în ianuarie în 2016. Dar, potrivit Băncii Centrale, 83% din datorie este exprimată în dolari sau euro, astfel încât datoria este în creștere odată cu slăbirea rublei.

„Jocul lui Putin” de-a „care pe care” cu Kievul i-a adus sancțiunile financiare ale Occidentului (Goldman Sachs a refuzat săptămâna trecută să asigure o tranzacție cu obligațiuni rusești), și nici chinezii nu par dispuși să finanțeze restructurarea datoriilor companiilor rusești”, se mai spune în articol.

Economia rusă este cuprinsă de o recesiune puternică. Cheltuielile de apărare sunt în creștere. Rezervele valutare ale Rusiei „dispar repede într-o situație statică și chiar mai repede, în cazul în care prețul petrolului se va apropia de 20 de colari, iar rata de schimb la 100 de ruble pentru un dolar”, se mai spune în articol.

„Pentru subminarea puterii lui Putin, spuneţi merci sancțiunilor, boom-ului şisturilor din SUA și dolarului puternic”, conchide autorul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...