07:57:32 20.04.2024
Stiri

ALARMANT: O persoană din zece suferă de maladii ale rinichiului

Știri 10.03.2016 18:19 Vizualizări1654 Autor: Galina Munteanu


ALARMANT: O persoană din zece suferă de maladii ale rinichiului

Cifre alarmante. Potrivit datelor statistice, la nivel mondial, dar şi în R. Moldova, o persoană adultă din zece are boală cronică de rinichi, ceea ce înseamnă că în R. Moldova numărul peroanelor afectate de această maladie ar fi de peste 350 de mii.

Deși frecvente și periculoase, aceste boli pot fi tratate eficient dacă sunt descoperite din timp.

Astăzi, 10 martie, a fost marcată Ziua Mondială a Rinichiului și a avut drept scop conștientizarea importanței sănătății rinichilor și reducerea frecvenței și impactului afecțiunilor renale.

„Insuficienţa renală cronică este cea mai grea şi periculoasă consecinţă a unor boli renale, inclusiv la copii. Tratamentul în aceste cazuri este dializa sau transplantul renal. În conformitate cu datele statistice, la finele anului 2015, în R. Moldova circa 490 de pacienţi erau incluşi la tratament cu dializă. Pe 1 martie curent, la evidenţă sunt 61 de pacienţi cu transplant renal. Spre finele anului curent credem ca numărul de pacienţi trataţi prin dializă se va majora cu 100-130 de pacienţi, graţie activităţii Centrului privat BB-Dializa”, a declarat şeful catedrei Urologie şi Nefrologie Chirurgicală la USMF „N. Testemiţanu”, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, Adrian Tănase, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit medicilor, bolile rinichilor apar la copii din cauza dezvoltării incorecte a acestui organ (malformaţiilor), a moştenirii genetice (boli ereditare) sau a infecţiilor şi patologiilor care le afectează buna funcţionare. „La nou-născuţi şi în primul an de viaţă al copilului, manifestările clinice sunt nespecifice, dar diagnosticul lor precoce este decisiv pentru a preveni degradarea acestora cu o evoluţie spre insuficienta renală cronică terminală”, a declarat viceministrul Sănătății, membru al Asociaţiei Pediatrilor din Moldova și al Asociaţiei Urologilor şi Nefrologilor din Moldova, Valentina Rotaru.

Insuficienţa renală cronică în stadiul terminal este un diagnostic dur, care presupune includerea persoanei în dializă, procedeu medical de substituţie a funcţiei renale.

În R. Moldova sunt circa 500 de pacienţi dependenţi de dializă, dintre care 200 sunt pacienţi ai Centrului de Dializă din Chişinău, deschis în cadrul proiectului de parteneriat public-privat pentru servicii de dializă.

„Odată cu inaugurarea primului centru de dializă în cadrul parteneriatului public-privat în dializă, s-a început procesul de transformare rapidă a acestui serviciu într-o ramură modernă a sistemului naţional de sănătate, mult mai prietenoasă faţă de bolnavul dializat. Funcţionarea Centrului de Dializă de Excelenţă se bazează pe principiul „We care – Ne implicăm”. Astfel, timp de doar două luni, s-a ameliorat stărea de sănătate la cinci din șase pacienţi trataţi prin dializă în cadrul Centrului de Excelenţă. Acest fapt s-a datorat calităţii superioare a consumabilelor şi aparatajului de ultima generaţie, precum şi efectuării unui tratament complex al complicaţiilor acute şi cronice, care a devenit posibilă în urma unei evaluări diagnostice aprofundate a pacienţilor dializaţi”, a subliniat Petru Cepoida, director medical al Centrului de Dializă din Chişinău.

Potrivit specialiștilor în domeniu, majoritatea bolilor renale pot fi prevenite dacă persoana adoptă un mod de viaţă sănătos şi urmează câteva reguli de aur.

„Regulile de aur în profilaxia maladiilor renale cronice sunt: evitarea excesului de carne şi sare, limitarea maximă a produselor procesate şi conservanţilor, monitorizarea masei corporale, consumul zilnic de fructe şi legume, dar și reducerea fumatului şi consumului de alcool, trecerea la un mod de viață sănătos, respectarea principiilor alimentaţiei sănătoase, evitarea autotratamentelor şi examinarea profilactică la medic”, a specificat şefa Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chişinău, Luminiţa Suveică.

Conferinţa de presă a avut loc în Centrul de Dializă din Chişinău, lansat pe 4 ianuarie 2016, în cadrul proiectului de parteneriat public-privat pentru servicii de dializă din R. Moldova. Pentru implementarea proiectului la nivel naţional şi asigurarea cu servicii de dializă de înaltă calitate toţi pacienţii cu insuficienţă renală în stadiul terminal, consorţiul german reprezentat în R. Moldova de compania BB-Dializa urmează să investească 15 milioane de euro.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md