Cehia: Legislația anti fumat ar putea fi schimbată în favoarea fumătorilor

Cu toate că proiectul de lege a trecut de prima lectură și a fost susținut de comisia pentru sănătate din camera inferioară (Camera Deputaților), unii parlamentari văd situația diferit, propunând zeci de amendamente.

Republica Cehă a fost întotdeauna considerată drept una din ultimele conglomerații de fumători din Europa; totuși, acest lucru urma să se schimbe odată cu aplicarea noii legislații care ar interzice pe deplin fumatul în baruri și restaurante, comentează Radio Praha. Ultimul proiect de lege a avut mai multă susținere decât cele precedente. În prezent, însă, există o potențială schimbare a situației; înaintea unor dezbateri ulterioare, unii parlamentari au semnalat că legislația a mers prea departe și că ei ar favoriza o variantă finală, care ar fi mult mai indulgentă.

Un grup de parlamentari social-democrați – membri ai coaliției de guvernare, care se bucură de majoritate în camera inferioară – sunt în favoarea faptului ca restaurantele să amenajeze spații separate pentru fumători și nefumători; o altă opțiune propusă, după cum raportează televiziunea Cehă, este ca fumatul să fie restricționat în restaurante, dar nu în totalitate, de exemplu, în cafenele sau baruri, unde nu se pregătește mâncare. A treia opțiune propusă a fost de a oferi posibilitate localurilor să decidă de sine stătător dacă vor să permită sau să interzică fumatul în spațiile lor. Iar ultima propunere sugerează faptul că restaurantele cu terase exterioare ar trebui să permită fumatul la unele mese în aer liber.

În decembrie, Ministrul Sănătății Svatopluk Němeček, și-a exprimat foarte clar dezacordul. Înainte de prima lectură din decembrie, el a adus la tribună o urnă funerară, astfel, reamintind legiuitorilor că fumatul scurtează viața în medie cu 15–18 ani. El s-a arătat foarte nedumerit de ce cineva ar trebui să inhaleze fumul produs de alții. Înainte de dezbaterile de marți în camera inferioară, a fost clar că ministrul va trebui să facă unele compromisuri. Unul din subiectele la care el a fost de acord să negocieze, este utilizarea țigărilor electronice.

Întrebarea cea importanta este dacă ministrul sănătății va avea sau nu puterea necesară pentru a opri simplificarea legii; în lipsa dezacordului, coaliția ar avea o majoritate suficientă pentru a aproba chiar și o interdicție generală; acum, însă, se pare că proiectul de lege final nu va fi atât de strict, potrivit Radio Praha.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.