SUA anunță că l-au capturat pe şeful unităţii SI însărcinate să dezvolte arme chimice

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Membri ai Forţelor speciale americane l-au capturat pe şeful unităţii Statului Islamic (SI) însărcinate să dezvolte armament chimic, într-un raid care a avut loc luna trecută în nordul Irakului, declară doi oficiali irakieni de rang înalt în domeniul informaţiilor pentru The Associated Press.

Potrivit agenţiei americane, este vorba despre primul succes important al noii politici – mai agresive – a Washingtonului, de urmărire a jihadiştilor pe teren.

Administraţia Obama a lansat această nouă strategie în decembrie, când a trimis în Irak un comando însărcinat atât cu capturarea şi eliminarea liderilor SI – în cadrul unor operaţiuni clandestine -, cât şi cu o culegere de informaţii care să conducă la creşterea numărului raidurilor.

Oficiali americani au anunţat săptămâna trecută că această echipă expediţionară a capturat un lider al Statului Islamic, însă au refuzat să-i dezvăluie identitatea şi au precizat că a fost capturat în urmă cu două-trei săptămâni şi că era interogat.

Cei doi oficiali din cadrul spionajului irakian afirmă că este vorba despre Sleiman Daoud al-Afari, care a lucrat în cadrul fostei Autorităţi pentru Industrializare Militară – în prezent dizolvată – a fostului dictator Saddam Hussein şi că era specializat în armament chimic şi biologic.

Al-Afari, în vârstă de aproximativ 50 de ani, conducea o aripă a Statului Islamic înfiinţată recent şi însărcinată cu cercetarea şi dezvoltarea armamentului chimic, afirmă ei.

El a fost capturat într-un raid în apropiere de Tal Afar, în nordul Irakului, potrivit aceloraşi surse, care au refuzat să ofere alte detalii.

Cei doi oficiali, care au acces direct la informaţii despre al-Afari şi programul chimic al SI, au făcut aceste declaraţii sub protecţia anonimatului, deoarece nu sunt autorizaţi să stea de vorbă cu presa despre acest dosar. Nicio confirmare nu era disponibilă din partea americanilor, precizează AP.

Coaliţia condusă de Statele Unite a început să vizeze infrastructura programului chimic SI, în cadrul unor atacuri aeriene şi unor raiduri ale Operaţiunilor speciale în urmă cu două luni, au declarat pentru AP atât cei doi oficiali citaţi, cât şi un oficial occidental în domeniul securităţii de la Bagdad.

Aceste atacuri aeriene vizează laboratoare şi echipament, iar Forţele speciale plănuiesc noi raiduri vizând experţi în armamentul chimic, potrivit acestor oficiali din domeniul informaţiilor. Ei şi oficialul occidental au făcut aceste declaraţii sub protecţia anonimatului, deoarece nu sunt autorizaţi să stea de vorbă cu presa despre acest dosar.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...