Expert ONU: Declarațiile lui Donald Trump privind tortura afectează imaginea Statelor Unite

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Declarațiile candidatului republican la Casa Albă Donald Trump în favoarea folosirii torturii în cazul teroriștilor afectează reputația Statelor Unite, a declarat miercuri, la Geneva, raportorul special al ONU privind tortura, Juan Mendez, relatează AFP.

„Cred că imaginea SUA ca stat de drept și exemplu în lupta împotriva criminalității și a terorismului prin respectarea cu strictețe a legii este grav afectată de acest tip de retorică”, a declarat Juan Mendez.

Cu toate că nu a menționat numele candidatului republican, Mendez a răspuns la o întrebare cu privire la declarațiile miliardarului american.

Duminică, Donald Trump, considerat favorit pentru învestitura republicană, a declarat că dorește să modifice legile care interzic tortura în Statele Unite, pentru că, a spus el, jihadiștii grupului Stat Islamic „nu au reguli, reglementări sau legi, însă noi avem (toate acestea) foarte stricte”.

Însă, într-o declarație pentru Wall Street Journal, miliardarul american a afirmat că dacă va fi ales, va respecta legile.

Juan Mendez, un avocat argentinian care a fost supus el însuși unor acte de tortură sub dictatura militară din Argentina, le-a spus reporterilor că observațiile sale cu privire la campania prezidențială din SUA le-a făcut cu ‘titlu privat’, și nu în calitate de expert ONU.

„Indiferent ce candidat va fi ales, va fi ilegal să autorizeze simularea de înec (‘waterboarding’) sau orice altă tehnică de interogare prin forță”, a mai spus el.

„Ele sunt ilegale conform dreptului internațional, sunt ilegale conform Constituției Statelor Unite, sunt ilegale conform Codului Justiției militare (…) care interzice în mod expres tortura”, a subliniat raportorul ONU.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...