Proiectul de lege, elaborat de Guvern şi votat, acum două săptămâni, în primă lectură de Parlament prevede acordarea unor privilegii în plus Băncii Naţionale şi Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. Mai exact, actele normative emise de aceste instituţii nu vor mai putea fi contestate în instanţa de judecată şi anulate. Scopul acestor modificări este să sporească independenţa BNM şi a CNPF.

Experţii spun însă că acest lucru ar reprezenta un real pericol pentru securitatea sistemului bancar, având în vedere că BNM a fost un martor pasiv al jafului de miliarde din cele trei bănci aflate acum în proces de lichidare.

„Este enunţat un scop absolut nobil, dar eu nu văd nicio problemă, Banca Naţională este atât de independentă, încât am avut ce am avut. În momentul în care a fost înregistrat acest eşec, este clar că activitatea acestei instituţii nu poate fi una necontrolabilă. Privilegiul care se doreşte acum să fie acordat BNM-ului şi CNPF, cu certitudine, este unul care va genera noi abuzuri”, a menţionat Galina Bostan, şef Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei.

„Astfel de prevederi sunt exagerate şi acordă nejustificat împuterniciri pentru BNM. Nu putem avea un stat în stat”, a adăugat Viorel Pîrvan, expert Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei.

Acelaşi proiect de lege prevede scutirea de răspundere civilă şi administrativă a angajaţilor BNM şi CNPF, pentru omisiuni în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Potrivit documentului, vor putea fi pedepsiţi doar funcţionarii care au comis nereguli cu rea credinţă, adică intenţionat. Specialiştii spun însă că acest lucru ar fi extrem de greu de demonstrat, în cazul unor litigii.

În context, Galina Bostan a menţionat: „E greu de demonstrat reaua credinţă. Aproape că este imposibil”

„În cazul de faţă, obţinem o situaţie bizară când acţiunile funcţionarilor BNM, CNPF, care pot aduce anumite prejudicii intereselor statului, nu va răspunde nimeni pentru aceste acţiuni sau omisiuni”, a mai spus Pîrvan.

În aceste condiţii, experţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei se adresează către autori să vină cu îmbunătăţiri până la votarea în lectură finală a proiectului de lege. Purtătorul de cuvânt al Guvernului nu a răspuns astăzi la telefon pentru a oferi comentarii.