Tarifele la energia electrică ar putea fi actualizate; ANRE se convoacă în ședință

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță o ședință publică la care va fi discutat proiectul de actualizare a tarifelor la energia electrică.

Ședința va avea loc sâmbătă, 12 martie. În cadrul acesteia va fi examinat proiectul de actualizare a tarifelor reglementate pentru serviciile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice livrată consumatorilor finali de către ÎCS „RED Union Fenosa” SA, ÎCS „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” SA , „RED Nord” SA, „RED Nord – Vest” SA si „FEE-NORD” S.A.

Din primăvara anului curent Republica Moldova va avea posibilitatea să achiziționeze energie electrică mai ieftină, iar consumatorii ar putea achita cu până la 10% mai puțin, după ce autoritățile au semnat un nou contract privind achiziția energiei electrice cu EnergoKapital, o companie offshore, care ar fi controlată de liderul separatist Evgheni Șevciuk și oligarhul de la Chișinău Vladimir Plahotniuc.

Premierul Pavel Filip spune că noul contract va permite reducerea tarifului la energie cu până la 10%.

Republica Moldova cumpără acum energie doar de la centrala termo-electrică de la Cuciurgan după ce Ucraina şi-a sistat exportul de energie din cauza deficitului de cărbune. Între timp, autorităţile ucrainene au anunţat că sunt gata să reia exportul de energie la începutul primăverii.

În prezent, un kWh achiziționat de la Cuciurgan costă 6,7 cenți, în timp ce Ucraina oferă un preț de aproape două ori mai mic, de 3,5 cenți.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...